Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια μέρα που καθιερώθηκε ως αναφορά για την υπογραφή της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 10 Δεκεμβρίου του 1948.

Ovi_greece_1216_016a.gifΗ Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπήρξε η σημαντικότερη ίσως κατάθεση του Οργανισμού, που αφορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των ανθρώπων στον κόσμο. Η επίσημη θέσπισή της πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου του 1950. Όραμα των εμπνευστών της ένας κόσμος χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, που θα διέπεται από ειρήνη, δικαιοσύνη και ελευθερία.

Ως ανθρώπινα δικαιώματα ορίζονται τα ατομικά, πολιτικά και συλλογικά δικαιώματα των ανθρώπων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το δικαίωμα στη ζωή, την ισονομία, την ελευθερία έκφρασης, τα ίσα δικαιώματα στην εργασία, την υγεία, την παιδεία, την αυτοδιάθεση.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι φιλοσοφία και στάση ζωής. Είναι αναφαίρετα και αδιαίρετα για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, γλώσσας και κουλτούρας. Με τον όρο «αδιαίρετα» νοείται πως, όταν ένα δικαίωμα ισχυροποιείται ή υποβαθμίζεται, επηρεάζει κατά αντίστοιχο τρόπο και τα υπόλοιπα δικαιώματα. Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ανθρώπων της γης αποτελεί το μοναδικό ίσως φερέγγυο για επικράτηση της παγκόσμιας ειρήνης και ευημερία ολόκληρου του πλανήτη.

Η 10η Δεκεμβρίου αποτελεί, όπως και όλες οι παγκόσμιες ημέρες, ημέρα παγκόσμιας υπενθύμισης και ευαισθητοποίησης. Το 2014, το σύνθημα για τον εορτασμό της συγκεκριμένης μέρας ήταν: Ανθρώπινα Δικαιώματα 365, ένα σύνθημα που υπονοούσε, ότι ημέρα για τα δικαιώματα του ανθρώπου, είναι κάθε μέρα, 365 μέρες τον χρόνο.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s