Το ράσο του φασισμού

Προχθές, διάβασα δήλωση Αυστριακού πολιτικού που έλεγε ότι η πιθανή εκλογή του Νόρμπερτ Χόφερ και πιθανή προεδρία του, θα αποδείκνυαν ότι το Κόμμα των Ελευθέρων (FPÖ) δεν είναι νέο-ναζιστικό κόμμα και ότι είναι έτοιμο να κυβερνήσει την Αυστρία και από τη θέση της κυβέρνησης και του καγκελάριου. Δηλαδή αυτός ο αυστριακός πολιτικός μου έλεγε αφενός ότι η εκλογή ενός ναζιστή πολιτικού στην Αυστριακή προεδρία θα ήταν αυταπόδειξη ότι ο ναζιστής …δεν είναι ναζιστής και αφετέρου ότι η εκλογή ενός ναζί στην Αυστριακή προεδρία δημιουργούσε προηγούμενο που νομιμοποιούσε τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον εκφοβισμό, τη μη ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, τη βία και το ψέμα. Τελικά ο Νόρμπερτ Χόφερ δεν εκλέχτηκε αλλά …αλλά δεν πανηγυρίζω, όπως πολλοί που είδα τις τελευταίες ώρες. Ο ρατσισμός, ο εκφοβισμός, η ξενοφοβία, η μη ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, η βία και το ψέμα πήραν το 46,6% των Αυστριακών ψήφων.Κι αυτό δεν είναι για πανηγύρια.

Στις ΗΠΑ, ο Τραμπ ακριβώς με την ίδια πλατφόρμα ιδεών και πράξεων κέρδισε τις εκλογές και από την 20η του Γενάρη θα είναι ο πρόεδρος της ισχυρότερης οικονομικής και στρατιωτικής δύναμης στον κόσμο, με τη δεύτερη να ακολουθεί από μακριά και ασθμαίνοντας. Μάλιστα ο Τραμπ και το επιτελείο του είναι πολύ πιο συγκεκριμένοι σε αυτά που πιστεύουν και θα καθορίσουν την πολιτική της υπερδύναμης τα υπόλοιπα τέσσερα χρόνια. Οι φτωχοί δεν έχουν δικαίωμα στην υγεία, την εκπαίδευση και την ιδιοκτησία. Όποιοι άλλοι εκτός από αυτούς με λευκό δέρμα, ανοιχτά στο χρώμα μάτια και μαλλιά (για όσους εθελοτυφλούν Έλληνες, Ιταλοί, Ισπανοί είναι στον ίδιο κουβά και ΔΕΝ έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά), δεν έχουν απλά κανένα δικαίωμα. Δεν θεωρούνται ίσοι στην νέα τάξη πράγματων που φτιάχνουν οι ρατσιστές και οι υπηρέτες του κέρδους. Η ελευθερία του λόγου περιορίζεται μόνο όταν υμνεί την εξουσία και δεν δείχνει το δεύτερο προγούλι του ηγεμόνα. Όλοι παρακολουθούνται.

Ovi_greece_1216_030a.gifΌσο τρομακτικά και ασύλληπτα κι αν ακούγονται αυτά, είναι ασύλληπτα και τρομακτικά γιατί εμείς συνεχίζουμε να είμαστε σε κατάσταση άρνησης. Αυτοί τα έχουν δηλώσει και έχουν ήδη αρχίσει να τα κάνουν πραγματικότητα, ανεξάρτητα αν ο Τραμπ δηλώνει συνέχεια: «Θα είμαι πρόεδρος όλων των Αμερικανών, όχι μόνο των πλουσίων λευκών που κουβαλάνε όπλα.» Το να χρησιμοποιείς το ψέμα σαν πρακτική επιβολής και κατάκτησης, το χρησιμοποίησε πρώτος και σε μεγάλη ένταση ο Χίτλερ, το 1936.

Παρενθετικά για τα όπλα που τόσο λατρεύει ο Τραμπ και κάποιοι λευκοί Αμερικανοί, στις πολιτείες που έχει επιτραπεί η οπλοφορία ακόμα και στους δρόμους, η εγκληματικότητα και η ασύστολη χρήση βίας έχει αυξηθεί κατά 270% τους τελευταίους 5 μήνες.

Αλλά ο Τραμπ έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζει τη στροφή των ΗΠΑ στο φασισμό και τον ρατσισμό και το έχει ξεκινήσει πριν ακόμα ορκιστεί, πριν μπει στον Λευκό Οίκο, μάλιστα το κάνει ακριβώς όπως το έκανε ο Χίτλερ, χρησιμοποιώντας άλλους που στο τέλος θα έχουν το άλλοθι του: εκτελούσα εντολές. Παράλληλα, προσπαθεί να κοιμίσει όποιους ενδεχομένως αντιδρούσαν, με διαβεβαιώσεις ότι δεν είναι ρατσιστής, ότι νοιάζεται για τον εργάτη και τον φτωχό.

Τα ίδια ακριβώς λέει και στους Γάλλους η Μαρίν Λε Πεν. Ψηφίστε με, δεν είμαι σαν τον ρατσιστή τον μπαμπά μου εγώ – αυτή βάζει κι ενδοοικογενειακές συγκρίσεις – εγώ είμαι μια καλή νοικοκυρά που θέλω να νοικοκυρέψω το σπίτι μου, με τις εικονίτσες του Αγίου Λουδοβίκου και της Παναγίτσας στη γωνιά, το καντήλι αναμμένο και τους μαύρους να μου καθαρίζουν το σπίτι και να μου κουβαλάνε τα ψώνια από την αγορά. Σας υπόσχομαι, δεν θα τους βασανίζω συνέχεια και θα τους δίνω καλό φαγητό για πληρωμή. Αλλά πάνω από όλα μη με λέτε ρατσίστρια.

Τα ίδια λένε και ο Μιχαλολιάκος με τον Κασιδιάρη. Τα ίδια αλλά πιο κουκουλωμένα λένε και ο Βορίδης με τον Άδωνι. Αλλά μην τολμήσεις να τους πεις ρατσιστές και ναζιστές, γιατί αυτοί είναι …παρεξηγημένοι και θύματα λασπολογίας από τους αριστερούς, άθεους, άπλυτους και αναρχικούς και τα ΜΜΕ, έτσι λένε. Αυτοί είναι πατριώτες. Λένε. Κι ο Τραμπ το λέει και η Μαρίν το λέει κι ο μικροτσούστουνος Παππάς το λέει. Και για να πω την αλήθεια, αν και τον Παππά τον έχω δει σε κάτι φωτογραφίες, ούτε ο Τραμπ, ούτε ο η Λε Πεν, ο Σόϊνι ή ο Χόφερ δεν φορέσανε ποτέ τη μαύρη στολή των Ες-Ες με τον αγκυλωτό σταυρό στο περιβραχιόνιο και να βγουν για καφέ στην πλατεία. Ούτε καν σε αποκριάτικο πάρτι. Και είμαι σίγουρος ότι αν μπορούσατε να ρίξετε μια ματιά στο σπίτι τους, ούτε ένα αντίτυπο του «Αγών μου» του Χίτλερ δεν θα βρείτε.

Τώρα θα μου πείτε ότι αν πας στο σπίτι των μικροτσούτσουνων, Λαγού, Κασιδιάρη, Παππά και Μιχαλολιάκου, μέχρι τρίχες από το μουστάκι του Χίτλερ μπορεί να βρεις βαλσαμωμένες. Εντάξει, στοίχημα δεν βάζω γιατί στο πρίσμα των ηλιθίων πάτος δεν υπάρχει.

Αλλά ας επιστρέψουμε στο θέμα μας. Κανένας από αυτούς λοιπόν εξωτερικά δεν δηλώνει/φαίνεται/παρουσιάζεται σαν φασίστας, ρατσιστής και ναζιστής, ώστε να είναι άμεσα αναγνωρίσιμοι. Σε κάτι που συμφωνούν όλοι οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι, είναι ότι οι σοβαρά ψυχασθενείς (από δολοφόνοι και πάνω) πάντα καλύπτονται από ένα πέπλο μέχρι βαρετής καθημερινότητας. Όλοι τους έχουν δικαιολογίες για την «απέχθεια» που νιώθουν προς άλλες θρησκείες και χρώματα και μάλιστα έχουν και «επιστημονικές» αποδείξεις σαν τις μη υπάρχουσες κρυφές βίβλους και θεωρίες που υπήρξαν στο μυαλό μισότρελων που σε κάποιο σημείο της ζωής τους είχαν πάρει κι ένα πτυχίο κάποιου πανεπιστήμιου. Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένας από τους πιο διεστραμμένους ναζιστές, σοβαρά ψυχασθενής σε σημείο που να θυσιάσει – στην κυριολεξία – για τον Χίτλερ τα ίδια του τα παιδιά, ο Γκαίμπελτς ήταν καθηγητής πανεπιστήμιου.

Αλλά ας δούμε λιγάκι γιατί μιλάμε …χωρίς το μαύρο ράσο των Ες-Ες και το περιβραχιόνιο.

Ο φασισμός είναι μια αυταρχική και εθνικιστική πολιτική θέση – λυπάμαι αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν αποδέχομαι τον ορισμό ιδεολογία που είναι αναφορά σε ιδέες και διαλεκτική-  που έχει ως στόχο να θέσει το έθνος, το οποίο ορίζει βάσει αποκλειστικών βιολογικών, πολιτισμικών και ιστορικών συνθηκών, υπεράνω κάθε άλλης αξίας και πραγματικότητας. Το συγκεκριμένο έθνος, σαν το κέντρο του σύμπαντος και των εξελίξεων σε κάθε επίπεδο, ιστορικό και φυσικό. Από μόνος του ο ορισμός του φασισμού είναι τόσο εξωπραγματικά και εξωγήινα αλαζονικός, που προκαλεί αηδία. Χαρακτηριστικό του φασισμού και των φασιστικών καθεστώτων είναι η ύπαρξη ενός ηγέτη που ακολουθείται με τυφλή υπακοή, η εξαφάνιση με κάθε τρόπο κάθε μορφής αντίστασης και κάθε στοιχείου που ξεφεύγει από τα πρότυπα που ορίζει αυτός ο ηγέτης κι όχι κάποια φιλοσοφία ή ιδεολογία.

Παρενθετικά πάλι στο θέμα ιδεολογία, σημαντική ένδειξη έλλειψης όποιας ιδεολογίας όσον αφορά το φασισμό και τον ναζισμό είναι, ότι πλην μερικών πολύ συγκεκριμένων βιβλίων που γράφτηκαν μέχρι το 1945 από πολύ συγκεκριμένες ομάδες ψυχασθενών φανατικών, οτιδήποτε άλλο έχει γραφτεί για το φασισμό, τον ναζισμό και τις θέσεις τους, έχει γραφτεί από αντίπαλους και εχθρούς των και μάλιστα κατά χιλιάδες και σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.

Τώρα και έχοντας την απλή εγκυκλοπαιδική γνώση του τι σημαίνει φασισμός κοιτάξτε γύρω σας και δείτε πόσες φορές βρίσκετε αυτά τα στοιχεία. Πόσες φορές στο λόγο του ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Βορίδης, ο Μιχαλολιάκος, η Βούλτεψη, ο Κασιδιάρης, ο Βενιζέλος, ο Παππάς ή ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Λεβέντης, δεν έχουν συμπεριλάβει όλα αυτά τα στοιχεία στους λόγους, τις πράξεις και τις αντιδράσεις τους σε θέματα που σας έχουν απασχολήσει. Και επίτηδες έβαλα τα ονόματα περιέμενα κομματικά, γιατί όλοι αυτοί οι φασίστες χρησιμοποιούν κόμματα για να πληρούν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες αλλά δεν σημαίνει ότι πρώτο, το κόμμα δεν είναι εκεί απλά σαν βιτρίνα για να ξεπλένει το φασισμό τους και δεύτερο, ότι όταν βρεθούν σε θέση εξουσίας δεν θα εφαρμόσουν τις φασιστικές τους θέσεις.

Τώρα κοιτάξτε γύρω σας, αυτόν που σας είπε μια μέρα ότι στη Χούντα ήταν καλυτέρα, αυτόν που σας είπε για τον βρώμικο ξένο ή τον τεμπέλη άνεργο και σκεφτείτε, σκεφτείτε ποσό κοντά είμαστε να αποδεχτούμε το φασισμό ακόμα και μέσα στο σπίτι μας, με μόνη δικαιολογία ότι δεν φοράει μαύρη στολή, ψηλές δερμάτινες μπότες και περιβραχιόνιο με την σβάστικα. Αν είστε εσείς οι ίδιοι που διαβάσατε αυτό το κείμενο, μάλλον κουραστήκατε άδικα. Η ασθένεια είναι δυστυχώς ανίατη.

 

Θάνος Καλαμίδας

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s