Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Από το 1992, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η 3η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities). Πρόκειται για μια διεθνή τήρηση, που έκτοτε προωθήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και γιορτάζεται με διάφορους τρόπους και διαφορετικό βαθμό επιτυχίας, σε όλο τον πλανήτη.

Ovi_greece_1216_009a.gifΤο 1976, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε το έτος 1981, ως “Διεθνές Έτος των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες” (The International Year of Disabled Persons – IYDP), με κεντρικό θέμα συζήτησης υπό τον τίτλο “Πλήρης Συμμετοχή και Ισότητα”, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς όλους τους μετέχοντες για τη δημιουργία ενός σχεδίου σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Το θέμα έδινε έμφαση στην εξίσωση των ευκαιριών ως προς τις συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με αναπηρίες συγκριτικά με εκείνες των άλλων πολιτών, την αποκατάσταση και την πρόληψη των αναπηριών και τη βελτίωση των συνθηκών που προκύπτουν από την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2007 που υπογράφηκε από τον Οργανισμό η διεθνής Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η ημέρα έφερε διαφοροποιημένη τη σημερινή της ονομασία, ως “International Day of Disabled Persons”. Η επιλογή της 3ης Δεκεμβρίου ως ημερομηνίας χαρακτηρισμού παγκόσμιας ημέρας, συνδέεται με την υιοθέτηση του προγράμματος δράσης του ΟΗΕ για τα ΑΜΕΑ, που υπογράφηκε στις 3 Δεκεμβρίου του 1982.

Η καθιέρωση της ημέρας έχει ως στόχο την προώθηση των θεμάτων που σχετίζονται με την αναπηρία και την κινητοποίηση της ευρύτερης υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία, ως προς την αξιοπρέπεια, τα δικαιώματα και την ευημερία τους. Επιδιώκει επίσης, να αυξήσει την ευαισθητοποίηση κάθε πτυχής της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής, ως προς τα έσοδα που σχετίζονται με την ένταξη των ατόμων με αναπηρία. Κάθε χρόνο, η μέρα επικεντρώνεται σε ένα διαφορετικό θέμα.

Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ (2014), γύρω στο 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία, το 80% των οποίων ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s