Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας

Το 1949, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και μέσω της “Σύμβασης για την Καταστολή της Διακίνησης Προσώπων και την Εκμετάλλευση της Πορνείας από Άλλους” (The Convention for the Suppression of the Traffic in Persons and of the Exploitation of the Prostitution of Others), η 2α Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας.

Το ψήφισμα της Σύμβασης τέθηκε σε ισχύ στις 25 Ιουλίου του 1951. Εκτός αυτού, με το ψήφισμα 57/195 της 18ης Δεκεμβρίου 2002, η Γενική Συνέλευση ανακήρυξε το 2004 ως Διεθνές Έτος για τον εορτασμό του Αγώνα κατά της Δουλείας και της Κατάργησής της. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013, 82 κράτη απ’ όλο τον κόσμο αποτελούσαν μέρος της σύμβασης, ενώ άλλα 13 την είχαν υπογράψει, χωρίς ακόμα να έχουν επικυρωθεί ως μέλη.

Ovi_greece_1216_008a.gif

Η συγκεκριμένη Σύμβαση αντικαθιστά μια σειρά από προηγούμενες συμβάσεις που κάλυπταν ορισμένες πτυχές της καταναγκαστικής πορνείας. Οι υπογράφοντες τη νέα σύμβαση υποχρεώνονταν να επικεντρωθούν σε τρία κομβικά σημεία: την απαγόρευση της εμπορίας ανθρώπων, τη διατύπωση ειδικών διοικητικών και εκτελεστικών μέτρων και τη λήψη κοινωνικών μέτρων με εστίαση στα θύματα εμπορίας προσώπων. Η Σύμβαση του 1949 παρουσίαζε δυο νέες οπτικές ως προς το θέμα, αφενός θεωρώντας ως «πόρνες» τους ίδιους τους αγοραστές/διακινητές και αφετέρου, αποφεύγοντας τους όρους «εμπορία λευκής σαρκός» και «γυναικών» και αντιμετωπίζοντας για πρώτη φορά το θέμα με μια ευρύτερη οπτική και πιο ουδέτερη γλώσσα.

Η καθιέρωση της ημέρας ως διεθνούς, επικεντρώνεται γενικότερα στην εξάλειψη όλων των σύγχρονων μορφών δουλείας, όπως η εμπορία προσώπων, η σεξουαλική εκμετάλλευση, η καταναγκαστική εργασία, οι διάφορες μορφές παιδικής εργασίας, ο εξαναγκασμός σε γάμο, η αναγκαστική στρατολόγηση παιδιών για χρήση σε ένοπλες συγκρούσεις κ.ά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s