Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό

Με το ψήφισμα 32/40 Β της 2ας Δεκεμβρίου 1977 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η 29η Νοεμβρίου ορίστηκε ως Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό (International Day of Solidarity with the Palestinian People).  

Η ημέρα είναι επισήμως αναγνωρισμένη από το 1978, ενώ έναν χρόνο αργότερα, με το ψήφισμα 34/65 της 12ης Δεκεμβρίου 1979, προτάθηκε αντίστοιχα η έκδοση αναμνηστικών γραμματοσήμων.

Ovi_greece_1116_082a.gifΗ 29η Νοεμβρίου γιορτάζεται κάθε χρόνο με εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη Νέα Υόρκη, την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη και στη Βιέννη. Η ημέρα έχει οριστεί ως επέτειος παγκόσμιας υπενθύμισης του παλαιστινιακού προβλήματος και συνδέεται ιστορικά με την 29η Νοεμβρίου του 1947, ημερομηνία κατά την οποία η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε την απόφαση 181, που προέβλεπε στην περιοχή της Παλαιστίνης τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών, ενός Εβραϊκού και ενός Αραβικού, υπό «ειδικό καθεστώς», με κοινή πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Ειδικές αναμνηστικές δραστηριότητες διοργανώνονται κάθε χρόνο αυτήν τη μέρα, από την Επιτροπή Διαίρεσης Παλαιστινιακών Δικαιωμάτων της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών (The United Nations Division for Palestinian Rights – UNDPR), σε συνεννόηση με την Επιτροπή για την Άσκηση των Αναφαίρετων Δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού Λαού (The Committee on the Exercise of the Inalienable Rights of the Palestinian People – CEIRPP).

Το 2012, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την αναβάθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής σε κράτος με ιδιότητα του «παρατηρητή». Ήταν μια νίκη πολιτικού, διπλωματικού και κυρίως συμβολικού χαρακτήρα, που έδωσε στον Παλαιστινιακό Λαό φωνή στη διεθνή κοινότητα. Κατά την ψηφοφορία, 138 χώρες τάχθηκαν υπέρ, 9 κατά και 41 απείχαν.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s