Βολταίρος

Ovi_greece_1116_019a.gifΣτις 21 Νοεμβρίου του 1694, γεννιέται στο Παρίσι ο Φρανσουά-Μαρί Arouet, γνωστός αργότερα ως ο Βολταίρος. Πατέρας του ένας ανώτερος υπάλληλος του υπουργείου των οικονομικών και μητέρα του η νοικοκυρά σύζυγός του.

Ο Βολταίρος σπούδασε νομικά, αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές του για να γίνει συγγραφέας. Στην αρχή έγινε περισσότερο γνωστός από τις θεατρικές τραγωδίες που έγραψε, αλλά σύντομα αναγνωρίστηκαν τόσο τα διηγήματα, όσο και η ποίησή του. Το γράψιμο του έφερε παράλληλα μια μέτρια οικονομική επιτυχία, που ο ίδιος φρόντισε να αυξήσει χάρις σε μια σειρά έξυπνων επενδύσεων. Ωστόσο, ένα ποίημά του, το La Henriade, με σατιρική διάθεση προς την πολιτική και προς τη θρησκεία, εξόργισε την κυβέρνηση και έστειλε τον Βολταίρο, για έναν σχεδόν χρόνο, το 1717, στη Βαστίλη.

Η φυλάκισή του δεν κατάφερε να τον αποθαρρύνει κι έτσι το 1726 δυσαρέστησε και πάλι τις αρχές, με αποτέλεσμα να αυτοεξοριστεί στην Αγγλία. Επέστρεψε αρκετά χρόνια αργότερα και συνέχισε να γράφει θεατρικά έργα. Το 1734, με το Lettres Philosophiques που πάλι επέκρινε θρησκεία και θρησκευτικά ιδρύματα, αναγκάστηκε για άλλη μια φορά να αυτοεξοριστεί στην περιοχή της Καμπανίας, όπου έζησε με την ερωμένη και προστάτιδά του, Madame du Chételet. Το 1750, μετακόμισε στο Βερολίνο μετά από πρόσκληση του Φρειδερίκου Β ‘της Πρωσίας και αργότερα εγκαταστάθηκε στην Ελβετία, όπου και έγραψε το πιο γνωστό έργο του, το Candide.

Ο Βολταίρος πέθανε στο Παρίσι το 1778, αφού επέστρεψε για να επιβλέψει την παραγωγή ενός από τα έργα του.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s