Φαντασία

Στις 13 Νοεμβρίου του 1940, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σε 13 πόλεις των ΗΠΑ, η αμερικανική ταινία κινουμένων σχεδίων παραγωγής της Walt Disney, Fantasia (Φαντασία).

Η Φαντασία, μια ιστορία των Joe Grant και Dick Huemer, υπήρξε η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney. Η ταινία αποτελείται από οκτώ μέρη συνδυασμένα με κομμάτια κλασικής μουσικής του Leopold Stokowski, επτά εκ των οποίων ερμηνεύονται από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Φιλαδέλφειας (Philadelphia Orchestra).

Η ιδέα της Disney για την πραγματοποίηση της ταινίας βασίστηκε στη σειρά Silly Symphony, μια σειρά 75 ταινιών κινουμένων σχεδίων παραγωγής της εταιρείας μεταξύ 1929 – 1939, και ουσιαστικά αποτέλεσε μια επαναφορά του Μίκυ Μάους, που είχε χάσει τη δημοτικότητά του και είχε πάψει να είναι πολύ δημοφιλής. Καθώς το κόστος παραγωγής της ταινίας αυξήθηκε πολύ περισσότερο από όσο θα μπορούσε να εισπράξει, η Disney αποφάσισε να ενσωματώσει τα μικρά μέρη σε μια ταινία μεγάλου μήκους, συνδυασμένα με κλασσική μουσική. Το soundtrack της ταινίας ηχογραφήθηκε, χρησιμοποιώντας πολλαπλά κανάλια ήχου που αναπαράγονται με Fantasound, ένα πρωτοποριακό σύστημα αναπαραγωγής ήχου που έκανε τη Fantasia, την πρώτη εμπορική ταινία στον στερεοφωνικό ήχο.

ovi_greece_1116_040a

Αρχικά, κυρίως λόγω της χρονικής συγκυρίας κυκλοφορίας της ταινίας που συνέπεσε με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς επίσης και άλλων παραγόντων, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής της, η δαπάνη μίσθωσης των θεάτρων και η εγκατάσταση του εξοπλισμού Fantasound, δεν επέφερε κερδοφορία. Στη συνέχεια, η ταινία επανεκδόθηκε πολλές φορές, κατόπιν πολλαπλών διαγραφών, τροποποιήσεων ή αντικαταστάσεων του αρχικού υλικού της και του ήχου της στις νέες της εκδόσεις.

Από το 2012, η Fantasia έχει αποφέρει συνολικά στα εγχώρια έσοδα γύρω στα 76.400.000 $ και θεωρείται η 22η υψηλότερη συνολικών εισπράξεων όλων των εποχών ταινία στις ΗΠΑ. Η φήμη της επεκτάθηκε και σε άλλους εμπορικούς χώρους, όπως βιντεοπαιχνίδια, αξιοθέατα της Disneyland, ζωντανές συναυλίες και θεατρικά. Το 1999, κυκλοφόρησε το sequel (Fantasia 2000) σε συμπαραγωγή με τον ανιψιό του Walt Roy E. Disney.

Το 1998, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε τη Fantasia ως την 58η μεγαλύτερη αμερικανική ταινία στη λίστα με την ονομασία “100 χρόνια… 100 ταινίες” και ως την πέμπτη μεγαλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων, στη λίστα των Top 10 ταινιών τους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s