« Στραγάλια πήρες να πετάξουμε; »

Ε λοιπόν εγώ θα πιστεύω πως τα έγραψαν για πλάκα, έστω κι αν κάνω πως δεν καταλαβαίνω. Δεν θέλω να δεχτώ καν τη σκέψη ότι υπάρχουν άνθρωποι!!! που να βρίζουν με τέτοιο χυδαίο τρόπο και να απειλούν ένα παιδί.

Έκανα το λάθος και διάβασα τα σχόλια που γράφτηκαν εναντίον του μικρού από την Κόρινθο που έκανε dab κατά την διάρκεια της παρέλασης μπροστά στους επισήμους. Είχα διαβάσει από την ίδια μέρα για το γεγονός του dab αλλά τότε δεν έδωσα σημασία.

Ovi_greece_1116_028a.gifΚαταρχάς γιατί – συγνώμη κιόλας – αλλά δεν ήξερα τι είναι το dab. Είδα το video και θεώρησα πως είναι κάποια hip hop χορευτική κίνηση και ο μικρός του δημοτικού θέλησε απλά να κάνει φιγούρα. Ήταν και τσαχπίνης και λίγο ζωηρός και δεν άντεξε να μείνει φρόνιμος. Πως να φανταστώ την συνέχεια…

Πού να φανταστώ πρώτα πρώτα την τεράστια δημοσιότητα που θα έπαιρνε το θέμα στο διαδίκτυο. Ο μικρούλης δεν έκανε απλά φιγούρα, έγινε διάσημος κανονικά με μια χαζή, ανούσια χειρονομία, παίρνοντας την εξαιρετική γνώση της δυνατότητας να γίνεσαι viral χωρίς να κάνεις τίποτε απολύτως αξιόλογο.

Είναι σίγουρο πως όσοι, λόγω μουσικών προτιμήσεων, κατείχαν την έννοια του dab θα ενθουσιάστηκαν με την επαναστατική κίνηση. Λες και ο πιτσιρικάς είχε κατά νου να ταράξει τα μολυσμένα ύδατα του κατεστημένου παρελαύνοντας. Φτιάχτηκαν λοιπόν,  λύθηκαν όλα τα προβλήματά τους μονομιάς αφού ρεζιλεύτηκε η παρέλαση και οι επίσημοι μαζί, μια και άλλο τρόπο να κάνουνε την επανάσταση δεν έχουν μάλλον, πέρα  από μια ηλίθια χορευτική φιγούρα. Τι να πω; Μπορεί,  αν για κάποιους δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για να αναδείξουν τη δυναμικότητα και την ανάγκη τους να ξεκολλήσουν απ’ το βάλτο, το βλακώδες να είναι το λιγότερο κακό ή επικίνδυνο.

Γιατί αν λάβω υπόψη μου ότι απέναντί τους στέκονται οι οπαδοί της αντίθετης κοσμοθεωρίας και θελήσω να αντιδιαστείλω τους καλούς απ’ τους κακούς, τους ηθικούς από τους αμοραλιστές και τους πιστούς στην πατρίδα από τους ασεβείς, να μπορέσω με δυο λόγια να ξεχωρίσω την ήρα απ’ το στάρι, μόνο ηθικούς και πολιτισμένους δεν θα αποκαλέσω τους, απ’ ότι φαίνεται πολλούς, που εξέφρασαν επιθυμίες για το αγόρι του τύπου να το σαπίσουν στο ξύλο, να του απαγορεύσουν την παιδεία, να…. Τα άλλα δεν θα τα γράψω καν… δεν μπορώ, δεν πάει το χέρι μου.

Ναι, είναι σημαντικό να τιμάς όσους πολέμησαν για την πατρίδα τους και τη δική μας και τη ζωή μας. Χάσανε τη ζωή τους για τις οικογένειές τους πρώτα, τα σπίτια τους, τη γη τους. Μάλλον δεν έφτανε καν ο νους τους μέχρι εμάς για να σκεφτούν πως θα εξασφαλίσουν τις μέλλουσες γενιές, δεν πρόφταιναν, είχαν δικά τους βάσανα. 75 χρόνια είναι πάρα πολλά για να σκεφτείς μπροστά … και πίσω. Η ιστορία ξεχνιέται και μαζί οι στιγμές της, οι ήρωες και οι προδότες της… και είναι απολύτως αναμενόμενο.

Ένας τρόπος υπάρχει μόνο για να μην απαλειφθεί εντελώς από τη μνήμη των νέων Ελλήνων και τον γνωρίζουμε όλοι, καλοί και κακοί. Η εκπαίδευση με σύγχρονα, όχι πεπαλαιωμένα, μέσα… η παιδεία με διαχρονικά μέσα… και ο σεβασμός προς όλους, από όλους και με όλα τα δυνατά μέσα. Λεκτικά, γραπτά, πρακτικά και θεωρητικά.

Η εξύβριση ενός παιδιού που μάλλον δεν διδάχτηκε τίποτε απ’ όλα αυτά, χωρίς να το επιλέξει, δεν ανήκει σε καμιά από τις παραπάνω κατηγορίες. Λυπάμαι. Σας λυπάμαι. Γιατί κάποτε παλιά κι εσείς γελάσατε και χάσατε το βήμα όταν σας πέταξαν στραγάλια.

 

Σμαρώ Μαρδύρη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s