Η μάχη του Ελ Αλαμέιν

Στις 4 Νοεμβρίου του 1942, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη και καθοριστικότερη μάχη του Ελ Αλαμέιν, δυτικά της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, μια στρατιωτική επιχείρηση που υπήρξε η πρώτη αποφασιστικής σημασίας μάχη των Συμμάχων, σηματοδοτώντας την αρχή της απομάκρυνσης των δυνάμεων του Άξονα από τη Βόρεια Αφρική.    

Ovi_greece_1116_006a.gifΜετά την πρώτη μάχη του Ελ Αλαμέιν, η προέλαση των δυνάμεων του Άξονα ανακόπηκε και στο μέτωπο επήλθε στασιμότητα. Λίγο αργότερα, τη διοίκηση των συμμαχικών στρατευμάτων ανέλαβε ο Άγγλος στρατηγός Μπέρναρντ Μοντγκόμερυ, που οργάνωσε την αντεπίθεση που θα οδηγούσε στην οριστική πλέον υποχώρηση του εχθρού. Το σχέδιο των Συμμάχων απέβλεπε στη συντριβή του αντιπάλου στην τοποθεσία Ελ Αλαμέιν, μέσω ενός σχεδίου εξαπάτησης του εχθρού ως προς τις πραγματικές τους προθέσεις. Την επιχείρηση ανέλαβε η 8η βρετανική Στρατιά, υπό την αρχηγεία του ίδιου του Μοντγκόμερι, αποτελούμενη από το 30ο Σώμα Στρατού στον βόρειο τομέα και το 13ο Σώμα Στρατού, στο νότιο τομέα. Στην επιχείρηση συμμετείχε και τμήμα του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος, της 1ης Ταξιαρχίας, στη Μέση Ανατολή.

Ovi_greece_1116_006b.gifΟι στρατιωτικές επιχειρήσεις της δεύτερης μάχης του Ελ Αλαμέιν ξεκίνησαν κατά τη νύχτα της 23ης Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκαν την 5η Νοεμβρίου του 1942. Το σχέδιο των επιχειρήσεων των Γερμανών προέβλεπε άμυνα στην εν λόγω κατεχόμενη τοποθεσία, με ιδιαίτερη βαρύτητα στον βόρειο τομέα. Η συμμαχική επίθεση εκδηλώθηκε το βράδυ της 23ης Οκτωβρίου, βρίσκοντας σθεναρή αντίσταση από πλευράς των γερμανοϊταλικών στρατευμάτων. Στις 2 και στις 3 Νοεμβρίου δημιουργήθηκαν ρήγματα τόσο στον βόρειο, όσο και στον νότιο τομέα. Στις 4 Νοεμβρίου, άρχισε η καταδίωξη των υποχωρούντων δυνάμεων του Άξονα. Οι ιταλικές μεραρχίες, εγκαταλελειμμένες στην έρημο χωρίς εφόδια και τροφή, είτε διαλύθηκαν, είτε παραδόθηκαν στους Συμμάχους. Τα γερμανικά στρατεύματα, καταδιωκόμενα και από την 1η ελληνική Ταξιαρχία στον δικό της τομέα, εγκατέλειψαν την Κυρηναϊκή και εγκαταστάθηκαν στη γραμμή Μπάρετ, στην Τυνησία.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ελ Αλαμέιν υπήρξαν σημείο καμπής του στρατού του Άξονα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς σηματοδότησαν την έναρξη της υποχώρησης των γερμανοϊταλικών δυνάμεων, σε ολόκληρο το βορειοαφρικανικό μέτωπο. Η επιτυχία των συμμαχικών δυνάμεων απέτρεψε οριστικά το ενδεχόμενο απώλειας της Διώρυγας του Σουέζ και των πετρελαιοπαραγωγικών περιοχών της Μέσης Ανατολής, κόμβων τεράστιας στρατηγικής σημασίας. Οι απώλειες των Συμμάχων ανήλθαν συνολικά σε 3.500 νεκρούς και 10.000 τραυματίες.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s