Η Γέφυρα του Βοσπόρου

Η Γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη (15 Temmuz Şehitler Köprüsü ή İstanbul Boğaziçi Köprüsü) είναι μία από τις τρεις κρεμαστές γέφυρες, που καλύπτουν το στενό του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη. Δόθηκε σε κυκλοφορία στις 30 Οκτωβρίου του 1973, συνδέοντας τις ηπείρους της Ευρώπης και της Ασίας.

Η ιδέα κατασκευής μιας γέφυρας που θα διέσχιζε τον Βόσπορο τοποθετείται για πρώτη φορά στην αρχαιότητα, με αναφορές στο έργο του Ηροδότου, Ιστορίαι.  Εκεί αναφέρεται για πρώτη φορά, η ύπαρξη μιας πλωτής γέφυρας στον Βόσπορο, που επέτρεψε στον Δαρείο να πραγματοποιεί τις εκστρατείες του προς τα Βαλκάνια.

Ovi_greece_1016_073a.gifΤο πρώτο έργο για την κατασκευή μιας μόνιμης γέφυρας στο σημείο, προτάθηκε από τον σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ Β’. Τον σχεδιασμό, που περιελάμβανε σιδηροδρομική σύνδεση των δύο ηπείρων, είχε αναλάβει η εταιρεία Railroad Company, το 1900.

Η σημερινή γέφυρα εκτείνεται από την Ευρώπη μέχρι την Ασία, σε μήκος 1560 μέτρων και πλάτος 33,40 μέτρων. Η απόσταση μεταξύ των πύργων είναι 1.074 μέτρα και το συνολικό ύψος των πύργων, 165 μέτρα. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής της, το 1973, η γέφυρα του Βοσπόρου παρέμεινε η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στην Ευρώπη, μέχρι την ολοκλήρωση της γέφυρας Humber, το 1981, και η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στην Ασία, μέχρι την ολοκλήρωση της Γέφυρας Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ (Fatih Sultan Mehmet Bridge), δεύτερης Γέφυρας του Βοσπόρου, το 1988.

Μετά από την κατάληψη της γέφυρας από ομάδα στρατιωτών στις 15 Ιουλίου του 2016, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Binali Yıldırım, ανακοίνωσε στις 25 Ιουλίου την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της χώρας, ότι η γέφυρα θα μετονομαστεί επίσημα ως “Γέφυρα των Μαρτύρων της 15ης Ιουλίου” (15 Temmuz Şehitler Köprüsü), στη μνήμη όσων σκοτώθηκαν, αντιστεκόμενοι στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Διάφορες τοπικές και διεθνείς εκδηλώσεις έχουν συνδεθεί με τη Γέφυρα του Βοσπόρου. Κάθε Οκτώβριο, διοργανώνεται ο ετήσιος Μαραθώνιος Intercontinental Istanbul Eurasia Marathon, με συμμετέχοντες που διασχίζουν τη γέφυρα από την Ασία προς την Ευρώπη, ενώ κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του μαραθωνίου, η γέφυρα παραμένει κλειστή για την κυκλοφορία των οχημάτων. Κατά τον μήνα Οκτώβριο επίσης, επισκέπτες συμμετέχουν στο λεγόμενο “fun run”, διασχίζοντας τη γέφυρα με τα πόδια, διοργανώνοντας επίσης συχνά πικ-νικ, για να απολαύσουν την υπέροχη θέα. Διάσημοι τενίστες, ραλίστες ή παίκτες του γκολφ έχουν συνδέσει τα ονόματά τους με τη διάσημη γέφυρα.

Η γέφυρα απεικονίζεται στην οπίσθια όψη του χαρτονομίσματος της τουρκικής λίρας των 1000.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s