Ντον Τζοβάννι

Ο Ντον Τζοβάννι (Don Giovanni), όπερα σε δύο πράξεις του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (Wolfgang Amadeus Mozart) έκανε την πρεμιέρα της στο Θέατρο των Τάξεων της Πράγας, στις 29 Οκτωβρίου του 1787.*

ΤOvi_greece_1016_072a.gifο έργο, βασισμένο σε ιταλικό λιμπρέτο Λορέντσο Ντα Πόντε (Lorenzo Da Ponte), ολοκληρώθηκε την προηγουμένη της πρεμιέρας, δηλαδή στις 28 Οκτωβρίου 1787, καθώς ο στιχουργός είχε κληθεί στη Βιέννη, για να δουλέψει πάνω σε άλλη όπερα. Άλλες αναφορές, μιλούν για ολοκλήρωση του έργου κατά την ημέρα της πρεμιέρας. Ωστόσο, από τον ίδιο τον Μότσαρτ είναι καταχωρημένο στις 28 Οκτωβρίου.

Κατά την πρεμιέρα του, το έργο παρουσιάστηκε υπό τον πλήρη τίτλο Il Dissoluto Punito ossia il Don Giovanni Dramma giocoso in due atti”. Ο χαρακτηρισμός στο λιμπρέτο του Ντα Πόντε, dramma giocoso, υποδηλώνει έναν συνδυασμό σοβαρής και κωμικής δράσης. Ο ίδιος ο Μότσαρτ προσέδωσε στο έργο του τον χαρακτηρισμό όπερα μπούφα (opera buffa), κωμικό είδος όπερας, με συνδυασμό μελοδραματικών και υπερφυσικών στοιχείων, που γεννήθηκε προς το τέλος της εποχής του Μπαρόκ και προέκυψε από τα σύντομα κωμικά μουσικά επεισόδια που παίζονταν ανάμεσα στις τρεις πράξεις μιας σοβαρής όπερας. Μια όπερα buffa διαθέτει άρια και ρετσιτατίβο, τα ίδια δηλαδή ακριβώς στοιχεία με τη σοβαρή όπερα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι το ανσάμπλ και τα περίφημα φινάλε της, που μερικές φορές είναι τόσο μεγάλα ώστε να καταλαμβάνουν τη μισή και παραπάνω διάρκεια της κάθε πράξης. Στην περίπτωση του Ντον Τζοβάννι, ο Μότσαρτ, προβλέποντας και την πρεμιέρα στη Βιέννη, έγραψε 2 άριες και 2 αντίστοιχα ρετσιτατίβο.

Η υπόθεση του έργου βασίζεται στους θρύλους και τις ερωτικές περιπέτειες του ακόλαστου Ισπανού γόη, Δον Χουάν (Ντον Τζοβάννι), του πιστού υπηρέτη του Λεπορέλο και τριών γυναικών, της Ντόνα Άννα, της Ντόνα Ελβίρα και της Ζερλίνα. Ο Ντον Τζοβάννι, σε μία από τις κρούσεις του να διεκδικήσει τις κυρίες, αποπειράται να βιάσει τη Ντόνα Άννα. Προσπαθώντας να διαφύγει, σκοτώνει τον πατέρα της, που επιστρέφει από τον κόσμο των νεκρών για να πάρει εκδίκηση. Ο Ντον Τζοβάννι δεν μετανοεί για όσα έχει πράξει και οδηγείται στην Κόλαση. Η όπερα ολοκληρώνεται με το αυτονόητο για την εποχή, ηθικό δίδαγμα.

Για την πρεμιέρα του Ντον Τζοβάννι, η τσεχική εφημερίδα The Prager Oberamtszeitung ανέφερε, «οι γνώστες και οι μουσικοί λένε, ότι ποτέ δεν έχουν ξανακούσει κάτι παρόμοιο στην Πράγα». Αντίστοιχα, η βιεννέζικη Provincialnachrichten ανέφερε, ότι «ο Μότσαρτ διηύθυνε αυτοπροσώπως και το πολυάριθμο κοινό τον υποδέχθηκε θριαμβευτικά».

 

*Το Θέατρο των Τάξεων (Teatro di Praga, Estates Theatre ή Stavovské divadlo) είναι ένα ιστορικό θέατρο της Πράγας. Προσαρτήθηκε στο Εθνικό Θέατρο της Πράγας το 1948 και στηρίζεται σε τρία καλλιτεχνικά σύνολα: όπερα, μπαλέτο και δράμα. Χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα ως ανταπόκριση στις ιδέες του Διαφωτισμού και με σκοπό την ανάδειξη των πολιτιστικών προτύπων της χώρας. Το κτήριο σχεδιάστηκε από τον Anton Haffenecker, για τον Κόμη Νόστιτς, το όνομα του οποίου έφερε και κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του. Το θέατρο λειτούργησε για πρώτη φορά το 1783 και αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής στην Πράγα.

 

Στο link που ακολουθεί, μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο το έργο:

https://www.youtube.com/watch?v=XPYjqz7nToY

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s