Η επιστολή Ζινόβιεφ

Στις 25 Οκτωβρίου του 1924, τέσσερις μόλις μέρες πριν από τις γενικές εκλογές εκείνης της χρονιάς, δημοσιεύθηκε στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail η Επιστολή Ζινόβιεφ, ένα αμφιλεγόμενο έγγραφο, που φιλοδοξούσε να αποτελέσει εντολή της Κομμουνιστικής Διεθνούς της Μόσχας προς το Κομμουνιστικό Κόμμα της Μεγάλης Βρετανίας, για επιτάχυνση της ριζοσπαστικοποίησης της βρετανικής εργατικής τάξης στη χώρα, εντατικοποίηση των κομμουνιστικών κινημάτων και αντίδραση της δεξιάς.  

Ovi_greece_1016_066a.gifΤο όνομα της επιστολής αποδίδεται στον υπογράφοντά της, Γκριγκόρι Ζινόβιεφ, υψηλού στελέχους της σοβιετικής κομμουνιστικής παράταξης. Αρχικά, το έγγραφο θεωρήθηκε αυθεντικό. Στη συνέχεια, εκτιμήσεις διαφόρων ιστορικών αμφισβητούν την αυθεντικότητά του. Επίσης, σύμφωνα με μία άλλη εκτίμηση των μελετητών του θέματος, η επιστολή είχε μικρό αντίκτυπο στα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των εκλογών του 1924, θεωρήθηκε ωστόσο, ότι βοήθησε στην επίσπευση της κατολίσθησης των Συντηρητικών. Ο Βρετανός ιστορικός A.J.P. Taylor, ως σημαντικότερη επίπτωση του όλου θέματος θεωρεί την επιρροή που η επιστολή αυτή άσκησε στην ψυχολογία των Εργατικών, που για χρόνια απέδιδαν την ήττα τους στο βρώμικο πολιτικό παιχνίδι, παρεξηγώντας ως εκ τούτου τα αποτελέσματα των πολιτικών δυνάμεων και αναβάλλοντας αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν στο Εργατικό Κόμμα.

Ο Γκριγκόρι Ζινόβιεφ (Григо́рий Евсе́евич Зино́вьев, 23 Σεπτεμβρίου 1883 – 25 Αυγούστου 1936), γνωστός επίσης με το όνομα Χιρστς Απφελμπάουμ, ήταν Μπολσεβίκος επαναστάτης και Σοβιετικός κομμουνιστής πολιτικός. Μαζί με τους , Λένιν, Κάμενεφ, Τρότσκι, Στάλιν, Σοκόλνικοφ και Μπουμπνόφ, ήταν ένας από τα επτά ιδρυτικά μέλη του πρώτου Politburo (πολιτικό γραφείο του κομμουνιστικού κόμματος), που ιδρύθηκε το 1917 για να διευθύνει τη Μπολσεβίκικη Επανάσταση. Ο Ζινόβιεφ έχει μείνει στην Ιστορία, ως επί μακρών επικεφαλής της Κομμουνιστικής Διεθνούς και ως «αρχιτέκτονας» πολλών αποτυχημένων προσπαθειών να μετατρέψει τη Γερμανία σε κομμουνιστική χώρα, στις αρχές του 1920. Το 1926, ο Στάλιν τον απομάκρυνε από τη σοβιετική πολιτική ηγεσία, μετά από χρόνιες μεταξύ τους αντιπαραθέσεις. Ο Ζινόβιεφ υπήρξε επίσης ο βασικός κατηγορούμενος στη Δίκη των Δεκάξι του 1936, μια δίκη παρωδία, που σηματοδότησε την έναρξη την λεγόμενης Μεγάλης Τρομοκρατίας στην ΕΣΣΔ και είχε ως αποτέλεσμα την εκτέλεσή του, την επόμενη μέρα της καταδίκης του, τον Αύγουστο του 1936.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s