Η Όπερα του Σύδνεϋ

Στις 20 Οκτωβρίου του 1973 εγκαινιάστηκε η Όπερα του Σύδνεϋ (Sydney Opera House), στο σημείο Bennelong του λιμανιού της πόλης και κοντά στη διάσημη γέφυρά της, στη Νότια Νέα Ουαλία της Αυστραλίας.

Η Όπερα του Σύδνεϋ είναι ένα από τα πιο διάσημα κτίρια του 20ού αιώνα. Κατασκευή βασισμένη στο εξπρεσιονιστικό αρχιτεκτονικό σχέδιο του Δανού αρχιτέκτονα Jørn Utzon, άνοιξε για το κοινό 16 χρόνια μετά από τη νίκη του στο διεθνή διαγωνισμό σχεδίου του 1957 και κατόπιν εισήγησης του τότε επικεφαλής της κυβέρνησης της Νέας Νότιας Ουαλίας, Joseph Cahill, που του ανέθεσε την ανέγερση του έργου, έναν χρόνο αργότερα, το 1958. Ωστόσο, αυτή η κυβερνητική απόφαση στη συνέχεια επισκιάστηκε από διάφορα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού κόστους κατασκευής του κτιρίου και της παραίτησης, τελικά, του αρχιτέκτονα.

ovi_greece_1016_052a

Το κτίριο θεωρείται ένας από τους διασημότερους τόπους άσκησης τεχνών στον κόσμο. Αποτελείται από πολλαπλούς χώρους παραστάσεων και φιλοξενεί πάνω από 1.500 παραστάσεις διαφόρων ειδών σε ετήσια βάση. Εκτός από τα πολυάριθμα περιοδεύοντα θέατρα, μπαλέτα και μουσικές παραγωγές, αποτελεί έδρα της Όπερας της Αυστραλίας (Opera Australia), του αυστραλιανού μπαλέτου (The Australian Ballet), του Εθνικού Θεάτρου της Αυστραλίας (The Sydney Theatre Company) και της Συμφωνικής Ορχήστρας του Σύδνεϋ (The Sydney Symphony Orchestra).

Η όλη κατασκευή καλύπτει μία έκταση 4,5 στρεμμάτων, με μήκος κτιρίου 183 μέτρων και πλάτος 120, στο ευρύτερο σημείο του. Το κτίσμα στηρίζεται πάνω σε 580 αποβάθρες και η στέγη του είναι καλυμμένη από 1.056 εκατομμύρια στιλπνά σουηδικά κεραμίδια μεταλλικού και εκρού χρώματος. Χαρακτηριστικό του κτιρίου, η σειρά των μεγάλων προκατασκευασμένων “κοχυλιών”, που διαμορφώνουν τις στέγες του. Για την ηλεκτροδότηση της Όπερας του Σύδνεϋ παρέχεται ηλεκτρικό ρεύμα που αναλογεί σε μια πόλη 25.000 ανθρώπων. Στο εσωτερικό του κτιρίου δεσπόζει ο ρόδινος γρανίτης που εξάγεται από το Tarana και ξύλο, που παρέχεται από τη Νότια Νέα Ουαλία.

Στις 28 Ιουνίου του 2007, η Όπερα του Σύδνεϋ χαρακτηρίστηκε από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Πάνω από 8.000.000 άνθρωποι επισκέπτονται την περιοχή σε ετήσια βάση και περίπου 350.000 άτομα ξεναγούνται στο κτίριο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s