Τέσσερα σημεία που πρέπει να γνωρίζουμε για τη σύγχρονη δουλεία

Οι περισσότεροι θεωρούμε, ότι η δουλεία είναι κάτι που ανήκει στο παρελθόν. Η αλήθεια όμως είναι, ότι η δουλεία, όπως την εννοούσαμε στο παρελθόν, έχει μεταμορφωθεί σε κάτι άλλο, που το συναντάμε καθημερινά. 

Κυρίως τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτήν τη σύγχρονη μορφή δουλείας. Δυστυχώς, ιδιαιτέρως τα παιδιά που μπορεί να προέρχονται από κάποιο περιβάλλον με δύσκολο υπόβαθρο, όπως οικογενειακή φτώχεια, διαλυμένες οικογένειες ή γονική αδιαφορία ή παραμέληση, δελεάζονται εύκολα από τον αδίστακτο εκμεταλλευτή.

ovi_greece_1016_028aΤα Ηνωμένα Έθνη, μαζί με διάφορες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, έχουν συνεργαστεί για να περιοριστεί αυτή η απάνθρωπη πρακτική.

Ένα κορίτσι – πρώην σκλάβα, η Rani Hong, που είχε απαχθεί στην ηλικία των επτά ετών στην Ινδία και πουλήθηκε σε εμπόριο σαρκός, έχει γίνει μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες που συνεργάζονται στενά με τα Ηνωμένα Έθνη, για να σταματήσει αυτή η πρακτική. Η Hong ίδρυσε το Ίδρυμα “Tronie”, μια οργάνωση με στόχο την ευαισθητοποίηση γύρω από την εμπορία σαρκός, που λειτουργεί σε συνεργασία με τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, καθοδηγώντας τις χώρες σε όλο τον κόσμο πώς να προστατεύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τη σύγχρονη δουλεία.

Επί του παρόντος, η Hong και οι συνεργάτες της διοργανώνουν μια εκστρατεία συλλογής κεφαλαίων, ευελπιστώντας να αυξήσουν το κεφάλαιό τους πάνω από $ 1 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της εμπορίας παιδιών.

Πριν όμως από την έναρξη αυτής της οικονομικής εκστρατείας, η Hong σε συνέντευξή της στο TakePart δήλωσε, ότι υπάρχουν τέσσερα πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν όλοι σχετικά με την εμπορία παιδιών, ιδιαίτερα εκείνων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και αυτό, επειδή απλά πολλά από τα παιδιά, και ιδιαίτερα τα κορίτσια, γίνονται θύματα εμπορίας από φτωχές σε πλούσιες χώρες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξυπηρετούν τους εμπόρους στην Αμερική, ως ένας από τους ιδανικότερους προορισμούς.

Σύμφωνα με τη Hong, καθένας μπορεί να πέσει θύμα αυτής της πρακτικής. Παρά το γεγονός ότι τα θύματα προέρχονται ως επί το πλείστον από φτωχές χώρες, η Hong πιστεύει, ότι θύματα εμπορίας σαρκός μπορεί να πέσουν ακόμα και παιδιά πλούσιων χωρών, εξ ου και η ανάγκη για μια συλλογική προσπάθεια για να σταματήσει αυτή η πρακτική. Η Hong τονίζει ότι έχει συναντήσει πολλά περιστατικά, όπου παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει θύματα εμπορίας ανθρώπων. Αποκαλύπτει ότι παιδιά όλων των φυλών παρασύρονται στην πορνεία, με μέσο όρο ηλικίας μικρότερο των 13 ετών.

«Ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον, αναζητούν την επόμενη ευκαιρία που θα τους δοθεί, και ο διακινητής τους υπόσχεται… ότι θα δουλέψουν ως μοντέλα ή σε κάποιο ινστιτούτο αισθητικής, περιποίησης νυχιών κλπ.», λέει η Hong.

Ovi_greece_1016_028b.gifΤο δεύτερο που όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η επιχείρηση εμπορίας ανθεί. Για παράδειγμα, λέγεται ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου 100.000 παιδιά πέφτουν θύματα εμπορίας κάθε χρόνο. Και ενώ η σωματεμπορία περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις περιοχές της χώρας ανεξαρτήτως της κατάστασης στην οποία βρίσκονται, η Καλιφόρνια θεωρείται ότι αποτελεί το «φυτώριο» αυτής της παράνομης δραστηριότητας, λόγω της γειτνίασής της με τα διεθνή σύνορα. Έρευνα έχει δείξει, ότι άλλες πιθανές περιοχές με πολύ υψηλά ποσοστά διακίνησης στις Ηνωμένες Πολιτείες περιλαμβάνουν την Αριζόνα, το Τέξας και την Ουάσιγκτον. Στην πραγματικότητα, η βιομηχανία διακίνησης ανθρώπων είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εγκληματικές βιομηχανίες στον κόσμο. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν, ότι παράγει κέρδη περισσότερα των 150 δις δολαρίων το χρόνο. Παρά το γεγονός ότι η σωματεμπορία είναι όρος με τον οποίο είναι εξοικειωμένοι οι περισσότεροι Αμερικανοί, αυτή η περιγραφή συχνά επικαλύπτεται, αντικαθιστώντας την εμπορία παιδιών με τη σύγχρονη δουλεία. Η πρακτική της εμπορίας εργασίας συχνά περιλαμβάνει τη σεξουαλική κακοποίηση.

«Είναι δύσκολο για μας να πιστέψουμε, ότι εξακολουθεί να υφίσταται δουλεία. Πιστεύουμε ότι αυτό ανήκει στο 1800. Το λιγότερο που συμβαίνει είναι, ότι γίνεται εκμετάλλευση ενός παιδιού με σκοπό την επίτευξη κέρδους», εξηγεί η Hong.

Και πάλι, θα πρέπει να έχουμε κατά νου, ότι οι διακινητές πλησιάζουν με πολλά και διαφορετικά σχήματα και μεγέθη. Σύμφωνα με τη Hong, αν και ορισμένα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων συνδέονται με οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα, πολλά αρπακτικά φαίνεται να δρουν μεμονωμένα έναντι των αμάχων. Η Hong αποκαλύπτει, πως τέτοιου είδους διακινητές μπορεί να είναι κάποιος γείτονας ή δάσκαλος ή ένας δικηγόρος ή καθηγητής. Υποστηρίζει, ότι οι γυναίκες συχνά χρησιμοποιούνται σε δαχτυλίδια εμπορίας παιδιών, επειδή τα τρομοκρατούν λιγότερο και μπορούν πιο εύκολα να υποκινήσουν την ευαισθησία τους. Οι διακινητές θηλυκού γένους χτίζουν με τα θύματά τους μια σχέση που μπορεί να τα κάνει να αισθάνονται άνετα, πριν τα χειραγωγήσουν και τα παραδώσουν στους άνδρες.

Η Hong επιδιώκει επίσης να συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι αυτήν την πρακτική, προκειμένου να βοηθήσει στον περιορισμό της για να σώσει τα παιδιά. Πιστεύει, ότι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την καταπολέμηση της εμπορίας παιδιών, είναι να διδάξει στους ανθρώπους πώς να παρατηρούν κάποια σημάδια που είναι ενδεικτικά. Πιέζοντας τους ανθρώπους για βαθύτερη ενημέρωση ως προς τη σύγχρονη δουλεία και τις εκφάνσεις της, είναι πιθανότερο να εντοπιστεί το φαινόμενο και να αναφερθεί. Μερικές ενδείξεις ότι ένα παιδί μπορεί να είναι θύμα εμπορίας ανθρώπων περιλαμβάνουν ένα πρόσωπο που εργάζεται υπερβολικά πολλές ώρες, φαίνεται υπερβολικά φοβισμένο ή ανήσυχο ή έχει άγνοια για την τύχη του. Μια τέτοια περίπτωση παιδιού δεν έχει έλεγχο των χρημάτων του ή των προσωπικών του εγγράφων όπως η ταυτότητα και δεν του επιτρέπεται να μιλήσει για τον εαυτό του. Κάθε φορά που θα εντοπίσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, δεν θα πρέπει να διστάσετε να το αναφέρετε στην πλησιέστερη υπηρεσία επιβολής του νόμου.

 

Amando Flavio & AnonHQ.com
Four Surprising Things an Ex-Child Slave Wants You to Know About Modern Slavery, Οvi Magazine, 2016-09-22
Μετάφραση: Λίλιαν Μπαντάνη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s