Δυο ταράτσες παρά κει κι απέναντι

Δυο ταράτσες παρά κει κι απέναντι, είναι δυο γεροντάκια. Είμαστε αρκετά μακριά για να μην ενοχλούμαστε από τις παρουσίες μας, αλλά αρκετά κοντά για να βλέπω τις κεντημένες κουρτίνες στα παράθυρα του παλιού τους σπιτιού. Άλλωστε αναγκαστικά μένουμε όλοι μας τόσο κοντά ο ένας με τον άλλο.

Εδώ και κάτι μέρες κάθε απόγευμα στις 5 ακούω μια φισούνα από κάπου έξω- ή τουλάχιστον με φισούνα μοιάζει, ή σαν κάποιος να έβγαλε την ηλεκτρική του σκούπα να σκουπίσει το μπαλκόνι (καμία λογική). Συνήθως δε δίνω σημασία στο τι κάνουν οι γείτονές μου, αλλά τόσα απογεύματα μ’ αυτό το πράγμα να φυσάει και μ’ έχει φάει η περιέργεια. Έτσι φτιάχνω τον καφέ μου και βγαίνω, και παρακολουθώ μπαλκόνια και ταράτσες, μέχρι που παίρνει το μάτι μου τα γεροντάκια, δυο ταράτσες παρά κει και απέναντι.

Ovi_greece_1016_029a.gif

Ο παππούς με την καρό ζακετούλα του και τις παντόφλες, κρατάει ένα μικρό αλυσοπρίονο. Η γιαγιά με την μακριά καφετιά της ρόμπα, κουβαλάει πότε ένα παντζούρι, πότε ένα δοκάρι, πότε μια παλιά κάσα πόρτας, πότε ένα σανίδι. Τα βάζει κάτω και τα κρατάει και ο παππούς τα κόβει μικρά μικρά και ίδια μεταξύ τους, ύστερα μαζί και αργά σαν ένα ζευγάρι θαλάσσιες χελώνες, σέρνοντας τα βήματά τους τα κουβαλάνε και τα στιβιάζουν σε μια άκρη. Κάθε φορά που βάζουν κι από δυο τρία, ξαναϊσιώνουν όμορφα- όμορφα το νάιλον που τα σκεπάζουν, μην τυχόν και τελειώσουν και ξεχαστούν και κατέβουν, και πάρει βροχή.

Κάθε πέντε λεπτά ο παππούς αφήνει το μηχανάκι και κάθεται σε μια καρέκλα να ξεκουραστεί. Η γιαγιά στέκεται δίπλα του και με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά της τον περιμένει. Μόλις τελειώσουν καμιά ώρα αργότερα, πιάνονται από το χέρι και κατεβαίνουν στο κουκουναροσπιτάκι τους.

Τα γεροντάκια προετοιμάζονται για το χειμώνα.

Κατερίνα Χαρίση

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s