Κατανοώντας την παγκόσμια πολιτική

Ως προς τα πολιτικά συστήματα, ουσιαστικά υπάρχουν τρεις μορφές: τυραννίες, ολιγαρχίες και δημοκρατίες. Τυραννίες συναντούμε συνήθως σε χώρες με μεγάλες αγροτικές εκτάσεις,, όπου μεγάλες οικογένειες τείνουν να βασίζονται στη φυλή και τη γενιά τους, με αφοσίωση προς τον αρχηγό (τύραννο), προκειμένου να εξασφαλίσουν για τα παιδιά τους σίγουρη τροφή, ένδυση και ζέστη.

Στις μεγάλες οικογένειες με πολλά παιδιά συνήθως υπάρχει ένας μόνο αρχηγός, υπεύθυνος για όλα τα μέλη. Το να στηρίζονται τα μέλη στη φυλή τους είναι σημαντικό, διότι ποιος ξέρει, αυτός ο μοναδικός προστάτης της οικογένειας θα μπορούσε κάποια στιγμή να πεθάνει. Αυτό σημαίνει, ότι η φυλή έχει την τάση να καλλιεργεί την αλληλεγγύη, τη φιλοξενία και την εύνοια μεταξύ των μελών της, καθώς και τη διατήρηση της αρμονίας στα πλαίσια της λειτουργίας της. Οι ξένοι προς τη φυλή αντιμετωπίζονται με καχυποψία, όμως ο τύραννος λειτουργεί ως ηγέτης της μεταξύ εκείνων που καθοδηγεί. Σύγχρονοι τύραννοι τείνουν να παρέχουν σύγχρονα σχολεία και εκπαιδευτικά συστήματα, συχνά πολύ δύσκολα στην ολοκλήρωσή τους με υπερπλήρεις αίθουσες διδασκαλίας και έλλειψη σχολικών ειδών, γεγονός για το οποίο ανταμείβονται, όταν το ολοκληρώσουν. Υψηλές επιδόσεις τείνουν να ανταμείβονται με κυβερνητικές ή διοικητικές θέσεις εργασίας, αποτελώντας το καμάρι της οικογένειας.

Ολιγαρχίες τείνουν να σχηματίζονται, όταν πάρα πολλοί άνθρωποι μετακινούνται από την ύπαιθρο προς τις πόλεις. Ο ηγέτης τείνει να αποδυναμώνεται σε πολυπληθείς πόλεις και πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στις ομιλίες του. Συχνά, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μια γλώσσα με την οποία ανακατεύονται μόνο οι μάζες (λογοτεχνικά αραβικά στα αραβικά κράτη, αποικιακή γλώσσα σε ορισμένα κράτη ή κάποιες μορφές της γλώσσας που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και δεκαετίες ή και αιώνες σε ορισμένες πολιτείες). Οι άνθρωποι έχουν την τάση να αμφιβάλλουν, όταν δεν κατανοούν τη γλώσσα. Στις ολιγαρχίες υπάρχουν συχνά επιχειρηματίες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πολιτική και συνήθως οι τρεις βασικοί πόλοι είναι ο στρατός, οι επιχειρήσεις και η πολιτική. Συχνά οι επιχειρηματίες έχουν ξεκινήσει από τον στρατό ή την πολιτική, προτού συνταξιοδοτηθούν και ασχοληθούν με τις επιχειρήσεις. Ο επιχειρηματικός κόσμος είναι συχνά αδιαφανής, όπως και η γλώσσα που χρησιμοποιείται. Μερικές φορές, εκλογές που έχουν πραγματοποιηθεί σε κάποια μέρη, έχουν την τάση να περιορίζονται σε περιφερειακά και όχι σε εθνικά συμφέροντα.

Ovi_greece_1016_027a.gif

Οι δημοκρατίες τείνουν συνήθως να έχουν ένα συντηρητικό και ένα φιλελεύθερο κόμμα. Η εργατική ή η χαμηλότερη μεσαία τάξη ανθρώπων με μεγάλες οικογένειες σε αγροτικές ή ημι-αγροτικές περιοχές έχουν μια ισχυρή τάση να ψηφίζουν τα συντηρητικά κόμματα, ενώ οι άνθρωποι που ζουν στις πόλεις τείνουν να ταυτίζονται με το φιλελεύθερο κόμμα. Οι άνθρωποι που ταυτίζονται με τους συντηρητικούς, συνήθως προέρχονται από πολυμελείς οικογένειες με σφιχτούς προϋπολογισμούς, όπου κάθε επιπλέον φόρος είναι και ένα πρόσθετο βάρος, έχουν την τάση να παντρεύονται νωρίς, πιστεύουν βαθειά στο ήθος, στις οικογενειακές αξίες και στην προστασία της ελεύθερης αγοράς. Οι φιλελεύθεροι τείνουν να προέρχονται από μικρότερες οικογένειες, να παντρεύονται και να τεκνοποιούν σε προχωρημένη ηλικία, να εργάζονται σε θέσεις εργασίας με κυμαινόμενες αμοιβές και να είναι επαγγελματικά πιο ριψοκίνδυνοι, δοκιμάζοντας την τύχη τους σε καλύτερες θέσεις εργασίας.

Υφέσεις τείνουν να εμφανίζονται κάποια χρόνια μετά από δημογραφικές μεταβολές. Καθ’ όλη τη δεκαετία του 1920, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, ένας αυξανόμενος αριθμός αναγνωστών είχε εγγραφεί σε περιοδικά που μιλούσαν για τη ζωή στην πόλη, ενθαρρύνοντας τον κόσμο να παντρεύεται σε προχωρημένη ηλικία και να κάνει λιγότερα παιδιά. Αυτό, σε συνδυασμό με τις εθνικές οδούς Model T και τους σιδηροδρόμους που συνέδεαν τις αγροτικές με τις αστικές περιοχές, οδήγησε πολλούς σε μια τάση αναζήτησης καλύτερης τύχης στις πόλεις και στον περιορισμό της τεκνοποίησης. Αυτό, μαζί με τις απώλειες που επέφερε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, σήμαινε ότι μειώθηκαν τα παιδιά και ότι οι δημογραφικές μεταβολές προκάλεσαν μείωση της κατανάλωσης. Ένα παράδειγμα εδώ, για να τονιστεί αυτό το σημείο. Μια γυναίκα που παντρεύτηκε το 1918 σε ηλικία 18 ετών και είχε πολλά παιδιά, μέχρι το 1936, στην ηλικία των 36, έτεινε να είναι ενεργός καταναλωτής σε όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής της, μέχρι το τελευταίο της παιδί να φτάσει περίπου στην ηλικία των 13 ή διαφορετικά το 1949, είχε 49 χρόνια ενεργής κατανάλωσης. Μια γυναίκα που παντρεύτηκε το 1918 σε ηλικία 30 ετών και είχε μόνο ένα παιδί, θα ήταν ενεργός καταναλωτής μέχρι το παιδί της να φτάσει περίπου στην ηλικία των 13, το 1931, και η καταναλωτική της ζωή θα είχε σκαμπανεβάσματα. Αν το θέσετε σε μακροοικονομικό επίπεδο, θα έχετε την προοπτική.

Τέτοιες δημογραφικές μεταβολές συμβαίνουν σε πολλές αγροτικές περιοχές, όπου οι μικροί μαγαζάτορες θλίβονται από το γεγονός ότι, πριν από μερικά χρόνια, οι νοικοκυρές έσπευδαν να σταματήσουν να ψωνίζουν για τα παιδιά τους. Τέτοιες δημογραφικές μεταβολές τείνουν να προκαλέσουν σύγχυση. Η τελευταία δημογραφική αλλαγή έγινε όταν, με την έλευση του διαδικτύου στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ένα μεγάλο μέρος της βιβλιογραφίας ευνοούσε τους γάμους και την τεκνοποίηση σε μεγαλύτερη ηλικία, καθώς και τη σταθερή οικοδόμηση και διαρκώς αυξανόμενη τάση για σταδιοδρομία, τάσεις που οδήγησαν σε σημαντική δημογραφική μετατόπιση μαζί με μια έκρηξη των επενδύσεων γύρω από τον τομέα της μεταφοράς, που τελειοποίησε τα δίκτυα μεταφορών. Τύραννοι και συντηρητικά κόμματα έχουν βάσιμους λόγους να ανησυχούν. Τα συντηρητικά κόμματα έχουν να ικανοποιήσουν φιλόδοξους μεγάλους ηγέτες επιχειρήσεων και επιχειρηματίες, δεδομένου ότι, ενώ οι τύραννοι έχουν μια όλο και διαρκώς αυξανόμενη τάση στο να επιτρέπουν τις ολιγαρχίες, προσπαθούμε να οικοδομήσουμε μεγαλύτερες πόλεις.

 

Akli Hadid
Understanding global politics, Ovi Magazine, 2016-09-20
Μετάφραση: Λίλιαν Μπαντάνη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s