Κάνω – Δεν κάνω – Είμαι – Δεν είμαι

Δεν υποστηρίζω τη λιτότητα, για χάρη της λιτότητας, ως αυτοεπιλογή. Δεν υποστηρίζω την ταλαιπωρία, γιατί η ταλαιπωρία είναι αρετή από μόνη της.

Για άλλη μια φορά δηλώνω, ότι η ευκολία δεν αποτελεί για μένα ιδιαίτερα υψηλή προτεραιότητα. Τις περισσότερες φορές προτιμώ να περπατώ, παρά να οδηγώ, όχι βέβαια σε σημείο άκρατου παραλογισμού. Είμαι πολύ πιο συμβατός με την ήρεμη αντανάκλαση του φωτός, παρά με το να αγωνίζομαι να κλείσω τον διακόπτη ή με τις βλακώδεις φλυαρίες και τον ρυπογόνο θόρυβο των εμπορικών μέσων ενημέρωσης.

Δεν βλέπω τον εαυτό μου σαν κάποιον που επένδυσε ιδιαίτερα στην προσπάθεια να σώσει τον πολιτισμό, είτε τον δυτικό, είτε τον ανατολικό, είτε τις παγκόσμιες ομογενοποιημένες ποικιλίες του. Σε κάποια άλλη εποχή, θα είχα επιλέξει μια πνευματική επανάσταση πάνω στη ρωμαϊκή υπηκοότητα και θα είχα συχνά τον χρόνο να επισκέπτομαι τα μνημεία της Σταύρωσης και την πείνα πίσω από την Pax Romana.

Ωστόσο, είμαι βαθιά και επίμονα στρατευμένος στον αγώνα για τη συνέχεια της ανθρώπινης περιπέτειας, αυτό το πείραμα της εξέλιξης της ανθρωπότητας, και να βοηθήσω στην ανακάλυψη και την ανάκτηση βιώσιμων πολιτισμών, που είναι συμβατοί με τις βιοτικές δομές και τα συστήματα της Γης, της γήινης σφαίρας ως ζωτικού χώρου και ως μέρους της ζωής μας, που συνεχίζει να υπάρχει με εμάς μέσα της βυθισμένους, ως ζωτικά της όντα.

Καθώς πιστεύω στην ελευθερία – την αυτοκατευθυνόμενη ελευθερία – για μένα δεν υπάρχουν ορκισμένοι εχθροί, κανενός δόγματος. Η επιλογή μου να διαβαίνω τον δρόμο της οικολογικής αρμονίας, διαμέσου του οποίου έχω επανειλημμένα αξιολογήσει την προέκταση των συνειδησιακών σχέσεων και των δυνατοτήτων ανάπτυξης διανθρωπιστικών σχέσεων, προωθώντας εκ παραλλήλου τη χειραφέτηση των προσωπικών και διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των ειδών, δεν με καθιστά εχθρό του κράτους. Παρά το γεγονός ότι είμαι διατεθειμένος να σταθώ ενάντια στην αδικία και την απανθρωπιά, θα προτιμούσα να χαρακτηριστώ αντι-άνθρωπος και πολέμιος των κακοηθών και λοιμογόνων ποινών. Μέσα από την εμπειρία μου, θεωρώ ότι η ελευθερία κουβαλάει μαζί της μια ευαισθησία, που ξεσηκώνει, τολμάει, υπερασπίζεται και θεραπεύει. Το ισοδύναμο της πραγματικής ελευθερίας δεν βρίσκεται στην ασφάλεια, αλλά στην αλήθεια.

ovi_greece_0916_088a

Καθώς επιβεβαιώνω με κάθε τρόπο τη ζωή, δεν αρνούμαι ταυτόχρονα και τη συνοδεία του προσωπικού και καθολικού θανάτου. Αντιστέκομαι όμως στην ενίσχυση του θανάτου και της βίας και στην επιβολή του πρόωρου θανάτου και των οργανωμένων μαζικών δολοφονικών επιθέσεων.

Για να είμαστε φίλοι, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει όλοι να ασπάζονται και να επιβεβαιώνουν τη δική μου πεποίθηση, υπέρ της ύπαρξης μιας δεσμευμένης, μυστηριώδους και συχνά ανεξήγητης πνευματικής παρουσίας. Αρκεί το γεγονός, ότι μοιραζόμαστε τα αγαθά του χρόνου και του χώρου. Μέσα από τον αέρα και το νερό, μέσα από τις χαρές που προκαλούν ψυχική ανάταση και μας βοηθούν να αντιστεκόμαστε στους φόβους που μας στοιχειώνουν, είμαστε όλοι σε θέση να αναγνωρίσουμε την αξία της γονιμότητας της Γης, έτοιμης πάντα να δεχθεί τη σπορά, την καλλιέργεια και τη συγκομιδή του παρόντος, ως έδαφος κοινό για όλους.    

 

David Sparenberg
I DO, I DON’T, I AM, I AM NOT, Ovi Magazine, 2016-08-18

Μετάφραση Λίλιαν Μπαντάνη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s