Η πρώτη μετανάστευση Γερμανών στην Αμερική

Στις 6 Οκτωβρίου του 1683, οικογένειες Γερμανών μεταναστών εγκαθίστανται στη Germantown της Πενσυλβάνια, γεγονός που σηματοδοτεί την πρώτη οργανωμένη μετανάστευση Γερμανών στην Αμερική.

ovi_greece_1016_006aΗ Germantown, που ιδρύθηκε από γερμανικές οικογένειες Κουακέρων (Quaker – μέλη χριστιανικού κινήματος που ιδρύθηκε στην Αγγλία, τον 17ο αιώνα) και Μεννονιτών (Mennonite – μέλη χριστιανικών ομάδων που ανήκουν στην εκκλησιαστική μειονότητα των Αναβαπτιστών, αίρεση που εμφανίστηκε στη Φριλανδία, βόρεια γερμανική περιοχή, κατά τον 15ου αιώνα), διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αμερικανική ιστορία. Κατά την ίδρυσή της το 1683 και για δύο αιώνες λειτούργησε ως ανεξάρτητος δήμος, ώσπου απορροφήθηκε από τη Φιλαδέλφεια, το 1854.

Η περιοχή υπήρξε η γενέτειρα του αμερικανικού κινήματος κατά της δουλείας, προσωρινή κατοικία του George Washington, τόπος ίδρυσης της πρώτης τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών και κατοικία πολλών αξιόλογων πολιτικών, επιστημόνων, καλλιτεχνών και κοινωνικών ακτιβιστών.

Το 1670, όταν οι πρώτες μεταναστευτικές ομάδες Γερμανών κατέφθασαν στην Αμερική, κανένα γερμανικό κρατίδιο δεν είχε δικές του αμερικανικές αποικίες. Οι πρώτοι μετανάστες από τη Γερμανία εγκαταστάθηκαν στις υπάρχουσες βρετανικές αποικίες, με τα μεταναστευτικά ρεύματα να αυξάνονται διαρκώς και να κορυφώνονται κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, εποχή που άγγιξαν τις 8 εκ. αφίξεις από τη Γερμανία. Σήμερα στην Αμερική, με την ορολογία “German immigrant” ορίζεται η μερίδα εκείνη των 46 εκ. Αμερικανών πολιτών (στοιχεία 2014), που έχουν πλήρη ή μερική γερμανική καταγωγή, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 1/3 της γερμανικής διασποράς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κατά μήκος μιας διαδρομής που εκτείνεται από την ανατολική Πενσυλβάνια ως την ακτή του Όρεγκον, υπάρχει μια “γερμανική ζώνη”, που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο πληθυσμό των Γερμανο-Αμερικανών των ΗΠΑ. Μόνο η πολιτεία της Πενσυλβάνια έχει ενσωματώσει 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους γερμανικής καταγωγής. Σήμερα, αυτή η γερμανική ζώνη περιλαμβάνει τη Germantown και την East Germantown, προέκταση ουσιαστικά της αρχικής τοποθεσίας εγκατάστασης των πρώτων μεταναστών, που παραμένει σήμερα πλούσια σε ιστορικά μνημεία και κτίρια από την εποχή της αποικιοκρατίας. Κάποια από αυτά έχουν μετατραπεί σε μουσειακούς χώρους και είναι ανοικτά για το κοινό.

 

 

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Η πρώτη μετανάστευση Γερμανών στην Αμερική

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s