Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

Από το 1994, η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών έχει οριστεί να γιορτάζεται στις 5 Οκτωβρίου, με σκοπό να τιμήσει το εκπαιδευτικό λειτούργημα, να τονίσει τον ρόλο των εκπαιδευτικών στον τομέα της γνώσης και της διαμόρφωσης χαρακτήρων και προσωπικοτήτων και να κινητοποιήσει την υποστήριξή τους, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις ανάγκες που οι εκπαιδευτικοί πληρούν για τις μελλοντικές γενιές.

Σύμφωνα με την UNESCO, η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό δείγμα της ευαισθητοποίησης, κατανόησης και εκτίμησης ως προς τη συνεισφορά των εκπαιδευτικών γύρω από την εκπαίδευση και την κοινωνική ανάπτυξη. Η Education International, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Συνδικάτων, που εκπροσωπεί τους επαγγελματίες της εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο, υποστηρίζει ακράδαντα τη διεθνή αναγνώριση της ημέρας και τον συμβολικού χαρακτήρα εορτασμό της σε όλο τον κόσμο.

ovi_greece_1016_005aΠάνω από 100 χώρες συμμετέχουν στον εορτασμό της επετείου για την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών. Σε αυτήν την ευρέως διαδεδομένη αναγνώριση, έχουν συμβάλει οι προσπάθειες της Διεθνούς Εκπαίδευσης και 401 οργανώσεις-μέλη της. Η διεθνής οργάνωση, κάθε χρόνο εγκαινιάζει και μια νέα εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού, για να τονίσει τη συνεισφορά του επαγγέλματος των εκπαιδευτικών.

Η 5η Οκτωβρίου επελέγη ως ημερομηνία συμβολικά, λόγω του ειδικού βάρους που είχε για τους εκπαιδευτικούς μια ειδική διακυβερνητική διάσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία της UNESCO στο Παρίσι, στις 5 Οκτωβρίου του 1966. Σε αυτήν τη διάσκεψη παρατέθηκαν τα δικαιώματα και οι ευθύνες των εκπαιδευτικών, τα διεθνή πρότυπα για την αρχική προετοιμασία τους, καθώς και οι περαιτέρω προϋποθέσεις για την εκπαίδευση, την πρόσληψη, την απασχόληση, τη διδασκαλία και τη μάθηση. Η σύσταση αυτής της διάσκεψης έχει θεωρηθεί ένα σημαντικό σύνολο κατευθυντήριων γραμμών για την προώθηση της κατάστασης των εκπαιδευτικών, προς το συμφέρον της ποιότητας της εκπαίδευσης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s