Μια.. Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού

Παρά το γεγονός ότι από τις περισσότερες χώρες του κόσμου η Διεθνής Ημέρα Παιδιού έχει οριστεί να γιορτάζεται στις 20 Νοεμβρίου, η καθιέρωση εορτασμού της ημέρας έχει πίσω της μια ιστορικότητα, με αναφορές και σε άλλους μήνες, όπως ο Ιούνιος και ο Σεπτέμβριος. Δεν είναι τυχαίο. Στα παιδιά πρέπει να αφιερώνεται κάθε μέρα, κάθε ώρα, όλες τις μέρες και τους μήνες του χρόνου.

Κατ’ αρχήν να επισημάνουμε, ότι η καθιέρωση γενικώς των “Διεθνών Ημερών” έχει συνήθως σαν σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από το αντικείμενο στο οποίο αναφέρεται. Κάπως έτσι λοιπόν ξεκίνησε και ο εορτασμός της Ημέρας του Παιδιού, όταν για πρώτη φορά, κατά τη 2η Κυριακή του Ιουνίου του 1856, ο αιδεσιμότατος Dr.Charles Leonard, πάστορας της Οικουμενικής Εκκλησίας του Σωτήρος στο Τσέλσι (Universalist Church of the Redeemer), πραγματοποίησε κάποιες ειδικές δραστηριότητες και υπηρεσίες, αφιερωμένες αποκλειστικά και μόνο στα παιδιά. Ο Dr.Leonard έδωσε σε εκείνη την ημέρα την ονομασία, Rose Day. Αργότερα η μέρα μετονομάστηκε σε Flower Sunday (Κυριακάτικο λουλούδι) και πολύ αργότερα σε Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού. 

Ovi_greece_0916_020aΠολύ αργότερα, το 1950, η Διεθνής Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών εμφανίζεται να γιορτάζεται σε αρκετές χώρες κατά την 1η Ιουνίου, μετά από πρόταση και απόφαση που ελήφθη από τη Διεθνή Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών, σε Συνέδριό της στη Μόσχα, στις 4 Νοεμβρίου του 1949.

Η χώρα όμως στην οποία η καθιέρωση εορτασμού της Ημέρας του Παιδιού έχει ξεχωριστή ιστορικότητα, με πολιτικο-κοινωνικά επίσης ίχνη, είναι η Γερμανία. Στη Γερμανία, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο εορτασμός της συγκεκριμένης μέρας έτυχε διαφορετικού χειρισμού στο διχοτομημένο κράτος. Στην Ανατολική Γερμανία, η Internationaler Kindertag (Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού) εορταζόταν κατά την 1η Ιουνίου, με έμφαση σε δώρα και παιχνίδια που χαρίζονταν στα παιδιά, εορταστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες στο σχολείο και εκδρομές. Αντιθέτως, στη Δυτική Γερμανία, η Weltkindertag (Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού) γιορταζόταν στις 20 Σεπτεμβρίου, δίνοντας έμφαση όχι σε δώρα και παιχνίδια, αλλά κυρίως στις πολιτικές προσπάθειες για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των παιδιών.

Μετά από την πτώση του τείχους και την επανένωση Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας, ως κοινή ημερομηνία για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού επεκράτησε η 20η Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός, ότι μεγάλα τμήματα του πληθυσμού της Ανατολικής πλευράς της χώρας εξακολουθούν να γιορτάζουν αυτήν την ημέρα κατά την 1η Ιουνίου, διατηρώντας τα δικά τους έθιμα.

Με τη σύσταση των Ηνωμένων Εθνών, ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού για τις περισσότερες χώρες έχει καθιερωθεί η 20η Νοεμβρίου.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s