Κώστας Γεωργάκης

Ο Κώστας Γεωργάκης, γεννημένος στην Κέρκυρα στις 23 Αυγούστου του 1948, ήταν φοιτητής Γεωλογίας στο πανεπιστήμιο της Γένοβας, όταν έλαβε τη σοβαρή και μη αναστρέψιμη απόφαση να αυτοπυρποληθεί, στις 19 Σεπτεμβρίου του 1970, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δικτατορία στην Ελλάδα.

Ovi_greece_0916_019a.gifΟ Γεωργάκης ήταν μέλος της νεολαίας της Ένωσης Κέντρου. Ως φοιτητής, σε συνέντευξή του είχε αποκαλύψει ανώνυμα, ότι η Χούντα είχε διεισδύσει σε ελληνικές οργανώσεις της Ιταλίας. Εκ των υστέρων, φοβούμενος ότι αργά ή γρήγορα οι δικτάτορες θα ανακάλυπταν την ταυτότητά του και θα προέβαιναν σε αντίποινα κατά της οικογενείας του που βρισκόταν στην Ελλάδα, αποφάσισε να αυτοπυρποληθεί, ως πράξη διαμαρτυρίας κατά του χουντικού καθεστώτος.

Έτσι, τα ξημερώματα της 19ης Σεπτεμβρίου του 1970, περιέλουσε τον εαυτό του με βενζίνη μπροστά από το δικαστικό μέγαρο που βρισκόταν στην πλατεία Ματεότι της Γένοβας και αυτοπυρπολήθηκε, φωνάζοντας:

“Το έκανα για χάρη της Ελλάδας! Ζήτω η δημοκρατία! Όλοι οι Ιταλοί ας αναφωνήσουν:
Ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα!”

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και κατέληξε μετά από λίγες ώρες. Η κηδεία του έγινε στη Γένοβα, στις 23 Σεπτεμβρίου. Το γεγονός αποσιωπήθηκε από τη δικτατορία, προκάλεσε όμως μεγάλη αίσθηση στη διεθνή κοινότητα. Μετά από τέσσερις μήνες, η σορός του νεαρού φοιτητή μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα και ενταφιάστηκε στο Α΄ Νεκροταφείο.

Σήμερα, στο σημείο που αυτοπυρπολήθηκε, υπάρχει στη μνήμη του μια αναμνηστική πλάκα με την επιγραφή στα Ιταλικά:

“Al giovane Greco Constantino Georgakis che à sacrificato i suoi 22 anni per la Libertà e la Democrazia del suo paese. Tutti gli Uomini Liberi rabbrividiscono davanti al suo Eroico Gesto. La Grecia Libera lo ricorderà per sempre”

που σημαίνει…

“Στον νεαρό Έλληνα Κωνσταντίνο Γεωργάκη, που θυσίασε τα 22 του χρόνια για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία της πατρίδας του. Όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι σκιρτούν μπροστά στην ηρωική του χειρονομία. Η Ελεύθερη Ελλάδα θα τον θυμάται για πάντα”

Προς τιμήν του Κώστα Γεωργάκη, στη γενέτειρά του την Κέρκυρα, υπάρχει πλατεία με το όνομά του και με τον ανδριάντα του. Ο Νικηφόρος Βρεττάκος, σε ένα από τα ποιήματά του, αναφέρεται στη θυσία του. Το 1975, λίγο μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας και την ανασύσταση της Ελληνικής Δημοκρατικής Νεολαίας (Ε.ΔΗ.Ν.), ο Αλέκος Παναγούλης διοργάνωσε εκδήλωση προς τιμήν του Κώστα Γεωργάκη και εις ένδειξη ευγνωμοσύνης προς την οικογένειά του.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s