Η Όπερα του Λονδίνου

Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1809, η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, κάνει την έναρξή της μετά από καταστροφές που υπέστη από πυρκαγιά κατά το 1808.

Το Royal Opera House – ή απλά Covent Garden όπως συχνά αναφέρεται – είναι ο “οίκος” στην περιοχή Covent Garden στο κέντρο του Λονδίνου, που φιλοξενεί τη Βασιλική Όπερα (The Royal Opera), το Βασιλικό Μπαλέτο (The Royal Ballet) και τη Βασιλική Ορχήστρα της Όπερας (The Orchestra of the Royal Opera House).

Ovi_greece_0916_018a.gifΑρχικά, το 1728, ονομάστηκε “Βασιλικό Θέατρο” και ως θέατρο υπηρέτησε κυρίως κατά τα πρώτα 100 χρόνια της ιστορία της. Πρόκειται για το αρχικό κτίσμα, σχεδιασμένο από τον Edward Shepherd στη θέση ενός μοναστηριακού κήπου, στον οποίο ανατέθηκε το έργο κατασκευής του Βασιλικού Θεάτρου, μετά από την επιτυχημένη παράσταση του έργου The Beggar’s Opera, του John Gay, την ίδια χρονιά.

Το 1734, στον χώρο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το μπαλέτο Πυγμαλίων και μεταξύ 1735 και 1759 μια σειρά από ορατόρια και όπερες του Handel έκαναν εκεί τις πρεμιέρες τους, πολλές εκ των οποίων ο μεγάλος μουσουργός έγραψε ειδικά για το Covent Garden. Το 1792, ο αρχιτέκτονας Henry Holland αναπροσάρμοσε το αρχικό αμφιθέατρο στον πυρήνα του ήδη υπάρχοντος, αυξάνοντας κατά πολύ τη χωρητικότητα και τη δυναμική του.

Το 1808, μεγάλη πυρκαγιά προξένησε ζημιές στο κτίριο. Η ανοικοδόμησή του ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους και το Βασιλικό Θέατρο, σχεδιασμένο αυτή τη φορά από τον Robert Smirke, άνοιξε τις πύλες του για το κοινό στις 18 Σεπτεμβρίου της επόμενης χρονιάς, με το έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, Macbeth και ένα μουσικό δρώμενο με την ονομασία The Quaker. Μια δεύτερη πυρκαγιά προκάλεσε βλάβες στο κτίριο, στις 5 Μαϊου του 1856, το οποίο ανακατασκευάστηκε για τρίτη φορά από τον αρχιτέκτονα Edward Middleton Barry, με εργασίες που ξεκίνησαν το 1857 και τέθηκε ξανά σε λειτουργία, στις 15 Μαϊου του 1858.

Το σημερινό κτίριο, με εξαίρεση κάποιων ανακαινίσεων και προσθηκών που έγιναν κατά τα ενδιάμεσα χρόνια, παραμένει στη βάση του εκείνο το κτίσμα που μετά τις δύο πυρκαγιές του 1808 και του 1856, ανοικοδομήθηκε από τον Barry. Από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που έγιναν έκτοτε, θεωρούνται οι βελτιώσεις του αμφιθεάτρου του κατά τη δεκαετία του ’60 και οι επεκτάσεις του, μία το 1975 με γη που παραχωρήθηκε παραπλεύρως από την κυβέρνηση των Εργατικών και μία άλλη, στις αρχές του 1980, που επέκτεινε το κτίριο στο πίσω μέρος του, στη γωνία James Street. Με τις επεκτάσεις που έγιναν προστέθηκαν γραφεία, δύο νέα στούντιο μπαλέτου, μία αίθουσα για τις πρόβες της χορωδίας, μία ακόμα για τις πρόβες της όπερας και αποδυτήρια. Μια εκτεταμένη ανοικοδόμηση κατά τη δεκαετία του ’90, συμπεριλαμβανομένης της πρόσοψης, του φουαγιέ και του αμφιθεάτρου, προσέδωσε στο θέατρο μια δυναμική χωρητικότητας της τάξεως των 2.256 ατόμων. Η κεντρική αίθουσα έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο κτίσμα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας και εφόσον δε γίνονται πρόβες, στο εσωτερικό της Όπερας προσφέρονται ξεναγήσεις.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s