Η φωτιά της Μόσχας

Τη 14η Σεπτεμβρίου του 1812, ημέρα που τα στρατεύματα του Ναπολέοντα καταλάμβαναν τη Μόσχα και οι περισσότεροι κάτοικοί της την εγκατέλειπαν, μια μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, που διήρκησε για τέσσερις ολόκληρες μέρες, καταστρέφοντας περίπου τα τρία τέταρτα της πόλης. 

Διάφορες εκδοχές εικάζονται ως προς τα αίτια της φωτιάς. Σύμφωνα με μία από αυτές, επρόκειτο για οργανωμένο εμπρησμό, που συνδέεται με το όνομα του Ρώσου πολιτικού Count Rostopchin, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της παράδοσης της πόλης στους κατακτητές, έδωσε εντολή να πυρποληθούν όλα τα σημαντικά της κτήρια, μεταξύ αυτών το Κρεμλίνο, τα δημόσια κτήρια, εκκλησίες και μοναστήρια. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς οφείλονταν σε ενέργειες Ρώσων κατασκόπων και εγκληματιών, που ο ίδιος ο Rostopchin σκόπιμα απελευθέρωσε. Πολλοί Μοσχοβίτες πιάστηκαν και εκτελέστηκαν με την κατηγορία της κατασκοπίας. Σύμφωνα με την τελευταία εκδοχή, τα αίτια οφείλονται σε ανεξέλεγκτες πράξεις τόσο των κατακτητών, όσο και των πολιτών κατά την εγκατάλειψη της πόλης. Σήμερα, η πλειοψηφία των ιστορικών αποδίδει τα αίτια της αρχικής πυρκαγιάς σε σαμποτάζ των Ρώσων.

Ovi_greece_0916_016a.gif

Ωστόσο ιστορικά αναφέρεται, ότι η τεράστια πυρκαγιά που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, ξεκίνησε από μικρές φωτιές που ξέσπασαν σε πολλαπλά ξεχωριστά σημεία της. Πολλές μικρές εστίες φωτιάς, η ένταση των οποίων αυξήθηκε ανεξέλεγκτα, σχηματίζοντας μια ενιαία πυρκαγιά που γρήγορα εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την πόλη, καθώς τα περισσότερα κτίρια στη Μόσχα ήταν κατασκευασμένα από ξύλο. Στη συνέχεια προκλήθηκε ένα γενικότερο χάος, συμπεριλαμβανομένων λεηλασιών, ξυλοδαρμών και βιασμών των πολιτών της Μόσχας από Γάλλους στρατιώτες που ο Ναπολέων δεν κατάφερε να δαμάσει, κατά την άτακτη υποχώρησή τους σε ένα κάστρο έξω από την πόλη.

Ο Λέων Τολστόι, αναφερόμενος στη μεγάλη φωτιά της Μόσχας στο μυθιστόρημά του Πόλεμος και Ειρήνη, αποδίδει τα αίτιά της στον γενικότερο πανικό που επικράτησε, σχεδόν αποκλείοντας τον εσκεμμένο εμπρησμό. Καθώς τα περισσότερα κτίσματα ήταν ξύλινα, θεωρεί ότι οι φωτιές που ξέσπασαν σε διάφορα σημεία της πόλης και η ανεξέλεγκτη εξάπλωσή τους, οφείλονταν στον γενικότερο πανικό που επεκράτησε, είτε από πλευράς των κατακτητών, είτε και από πλευράς των Μοσχοβιτών που εγκατέλειπαν άτακτα την πόλη και τις περιουσίες τους, καίγοντας συχνά στους δρόμους διάφορα από τα υπάρχοντά τους. Χωρίς την αποτελεσματική παρέμβαση πυροσβεστικής υπηρεσίας, η πυρκαγιά, που διήρκησε μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου και κατέστρεψε σχεδόν ολόκληρη την πόλη, εξαπλώθηκε ανεξέλεγκτα από γειτονιά σε γειτονιά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s