Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης της Αυτοκτονίας

Mε απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η 10η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης της Αυτοκτονίας, προκειμένου να στρέψει την παγκόσμια προσοχή στο γεγονός ότι, κάθε χρόνο, 1 εκατομμύριο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από αυτοκτονίες. Καθημερινά, περίπου 3.000 άνθρωποι κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας και αυτοί που τελικά πετυχαίνουν τον σκοπό τους, έχουν κάνει προηγουμένως 20 ή και περισσότερες απόπειρες.

Η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης της Αυτοκτονίας (World Suicide Prevention Day) είναι ημέρα ευαισθητοποίησης, που παρέχει παγκόσμια δέσμευση και δράση για την πρόληψη αυτών των προσπαθειών, με διάφορες δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο.

Η Διεθνής Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (IASP) συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και την Παγκόσμια Ομοσπονδία για την Ψυχική Υγεία. Κατά τη δεκαετία του ’90, τα Ηνωμένα Έθνη εξέδωσαν “Εθνική Πολιτική για την πρόληψη της αυτοκτονίας”, που ορισμένες χώρες χρησιμοποιούν ως βάση για τις πολιτικές που ακολουθούν για την πρόληψή της.

Η αυτοκτονία θεωρείται ως η “πιο κοινή αιτία θανάτου για άτομα ηλικίας 15-24 ετών”. Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από αυτοκτονίες, παρά χάνοντας τη ζωή τους στον πόλεμο. Η αυτοκτονία είναι η 13η κύρια αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο και σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, Brian Mishara, μέχρι το 2020, ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από αυτοκτονία αναμένεται να φθάσει ετησίως τα 1,5 εκατομμύρια.

Ovi_greece_0916_010a

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, του ΟΗΕ και άλλων διεθνών φορέων, τα τελευταία 45 χρόνια υπάρχει αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών κατά 60% σε παγκόσμιο επίπεδο, με μια διαρκή παγκοσμίως αυξάνουσα τάση. Ο δείκτης παγκόσμιας θνητότητας είναι 16 ανά 100.000, δηλαδή ένας θάνατος κάθε 40 δευτερόλεπτα. Στην Ελλάδα και πάντα σύμφωνα με τον ΠΟΥ και με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο δείκτης είναι περίπου 4 ανά 100.000 ανά έτος. Στον αριθμό των καταγεγραμμένων περιστατικών υπολείπεται ο αριθμός εκείνων που συγκαλύπτονται για λόγους “στιγματισμού” της οικογένειας.

Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, το ποσοστό των αυτοκτονιών υπολογίζεται ότι έχει αυξηθεί κατά 15%. Ψυχικές διαταραχές και κατά κύριο λόγο κατάθλιψη και συνέπειες από τη χρήση αλκοόλ και ουσιών θεωρούνται ως τα βασικότερα αίτια αυτοκτονιών, ενώ ταυτόχρονα ένα σύνολο παραγόντων, όπως ψυχολογικοί, κοινωνικοί, βιολογικοί, πολιτιστικοί, περιβαλλοντικοί παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο.

Η αναλογία αυτοκτονιών είναι παραδοσιακά μεγαλύτερη στους ηλικιωμένους άνδρες, ενώ στους νεότερους ανθρώπους παρουσιάζει αυξητική τάση και κατ΄ επέκταση σήμερα, αποτελούν και την ομάδα με τον υψηλότερο κίνδυνο στο ένα τρίτο των χωρών, τόσο των αναπτυσσόμενων, όσο και των αναπτυγμένων.

Παρά τη διαρκή συνεργασία του ΠΟΥ με τη Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, η πρόληψη των αυτοκτονιών σε παγκόσμιο επίπεδο κρίνεται ανεπαρκής. Στην πραγματικότητα, ελάχιστες χώρες έχουν συμπεριλάβει την πρόληψη της αυτοκτονίας στις προτεραιότητές τους. Η πρόληψη απαιτεί μια σειρά δράσεων και παρεμβάσεων πολυεπίπεδων, με αναφορές στους τομείς της παιδείας, της εργασίας, της δικαιοσύνης, της νομολογίας, της πολιτικής και των ΜΜΕ, από τα οποία απαιτείται ευαισθησία και υπευθυνότητα, όταν αναφέρονται σε θέματα αυτοκτονιών.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s