Παγκόσμια Ημέρα κατά του Αναλφαβητισμού

Στις 17 Νοεμβρίου του 1965, η UNESCO ανακήρυξε την 8η Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Αναλφαβητισμού (International Literacy Day). Στόχος της ημέρας είναι να αναδείξει τη σημασία της παιδείας, τόσο μεμονωμένα κατ’ άτομο, όσο και για τις κοινότητες και τις κοινωνίες εν συνόλω. Άλλωστε, η εξάλειψη του αναλφαβητισμού αποτελεί μία από τις κυρίαρχες δράσεις του οργανισμού.  

Σύμφωνα με εκθέσεις της UNESCO, περίπου 780 εκατομμύρια ενήλικες σ’ όλο τον κόσμο, εκ των οποίων τα 2/3 γυναίκες, είναι αναλφάβητοι. Μέσα σε αυτούς τους αριθμούς υπολογίζονται και περισσότερα από 115 εκατομμύρια παιδιά, προερχόμενα κυρίως από τις φτωχές χώρες της Ασίας και της Υποσαχάρειας Αφρικής. Στους πρωταρχικούς στόχους της UNESCO συμπεριλαμβάνεται η πρόσβαση όλων των παιδιών, τουλάχιστον στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Οι εκθέσεις δείχνουν μια σαφή σύνδεση του αναλφαβητισμού με χώρες πολυεπίπεδης εξαθλίωσης και του αναλφαβητισμού με προκαταλήψεις κατά των γυναικών.

Ovi_greece_0916_008a.gif

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Αναλφαβητισμού συμπεριλαμβάνει ποικίλα θέματα που σχετίζονται με την παιδεία. Κατά τα έτη 2007 και 2008, το θέμα ήταν “Παιδεία και Υγεία”, με βραβεία που απονεμήθηκαν σε οργανισμούς που εργάζονται στην πρώτη γραμμή της εκπαίδευσης πάνω σε θέματα υγείας. Ειδικότερα κατά το 2008, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην παιδεία, σε συνδυασμό με διάφορες επιδημίες και μεταδοτικές ασθένειες, όπως το HIV, η φυματίωση και η ελονοσία. Κατά τη διετία 2009 – 2010, το κεντρικό θέμα που εξετάστηκε ήταν “Παιδεία και Ενδυνάμωση”, με ιδιαίτερη έμφαση στην ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών. Αντίστοιχα, κατά το 2011 – 2012 το θέμα ήταν “Παιδεία και Ειρήνη» και ούτω καθεξής.

Πολλοί συγγραφείς, για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από την αξία του γραπτού λόγου και την αναγκαιότητα προώθησής της στο ευρύτερο κοινό, υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες της UNESCO. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι: Margaret Atwood, Paul Auster, Philippe Claudel, Paulo Coelho, Philippe Delerm, Fatou Diome, Chahdortt Djavann, Nadine Gordimer, Amitav Ghosh, Marc Levy, Alberto Manguel, Anna Moi, Scott Momaday, Toni Morrison, Érik Orsenna, Gisèle Pineau, El Tayeb Salih, Francisco Jose Sionil, Wole Soyinka, Amy Tan, Miklós Vámos, Abdourahman Waberi, Wei Wei, Banana Yoshimoto. Εκτός αυτών και διάφορες άλλες οργανώσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα υποστηρίζουν με διάφορους τρόπους την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s