Βασιλιάς για μια μέρα

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1840, κάνει πρεμιέρα στη Σκάλα του Μιλάνου η μελοδραματική όπερα (melodramma giocoso) του Giuseppe Verdi, Un giorno di Regno (Βασιλιάς για μια μέρα). Πρόκειται για μια όπερα σε δύο πράξεις, βασισμένη σε ιταλικό λιμπρέτο του Φελίτσε Ρομάνι (Felice Romani), γραμμένο το 1818. Το λιμπρέτο, γραμμένο αρχικά για τον συνθέτη Adalbert Gyrowetz, βασίστηκε στο θεατρικό έργο Le faux Stanislas, έτους 1808, του Γάλλου συγγραφέα Alexandre Vincent Pineu-Duval.

Το συγκεκριμένο έργο συνδέεται με μια πολύ δυσάρεστη, για τον δημιουργό του, χρονική συγκυρία. Έναν χρόνο πριν, το 1839, ο ιμπρεσάριος της Σκάλας του Μιλάνου, Merelli, μετά από την τεράστια επιτυχία της πρώτης όπερας του Verdi, Oberto, του ζήτησε να γράψει τρεις όπερες, για τις οποίες ο συνθέτης έλαβε αξιόλογη προμήθεια. Το Un giorno di Regno ήταν το πρώτο από τα τρία έργα, που ο συνθέτης εκλήθη να γράψει. Ωστόσο εκείνη τη χρονιά, ο Verdi έχασε τα δύο του παιδιά και στη συνέχεια τη σύζυγό του, με αποτέλεσμα οι συνθέσεις του να επηρεαστούν από τη βαριά οικογενειακή τραγωδία.

Ovi_greece_0916_005a.gif

Μετά από την καταπληκτική επιτυχία του Oberto, η πρεμιέρα του νέου έργου σημείωσε οικτρή αποτυχία, με συνέπεια ο συνθέτης να μην θέλει να ασχοληθεί ξανά με τη μουσική. Αποσύρθηκε στο σπίτι του στο Μιλάνο και μόνο δύο χρόνια αργότερα, το 1842, αποδέχθηκε την πρόταση να ξαναρχίσει να γράφει όπερες για τη Σκάλα του Μιλάνου, οπότε και επανήλθε με το έργο του, Ναμπούκο, κάνοντας επανεκκίνηση της καριέρας του.

Κατά την πρεμιέρα του Un giorno, ο Verdi καθόταν στο κοίλωμα της ορχήστρας και άκουσε άμεσα τις αρνητικές κριτικές του κοινού. Ο ίδιος, μαζί με τους κριτικούς, αναγνώρισε ότι η αποτυχία οφειλόταν εν μέρει στις δυσάρεστες προσωπικές του εμπειρίες εκείνης της περιόδου. Μετά από την αποτυχία της πρεμιέρας, οι υπόλοιπες προγραμματισμένες παραστάσεις ακυρώθηκαν και το έργο δεν ξανανέβηκε ποτέ στη Σκάλα, μέχρι το 2001.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ζωής του Βέρντι, το έργο ανέβηκε σε άλλες όπερες της Ιταλίας, όπου φάνηκε να πηγαίνει πολύ καλύτερα. Στη Βενετία, το Βασιλιάς για μια μέρα ανέβηκε το 1845, στη Ρώμη, το 1846 και στη Νάπολη, το 1859, όπου οι παραστάσεις σημείωσαν σχετική επιτυχία.

 

Στο link που ακολουθεί, μπορείτε να παρακολουθήσετε το έργο:

https://www.youtube.com/watch?v=rV4N3A3fv9w

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s