Burkini και γαλλική κουλτούρα

Ovi_greece_0916_028aΣτις ΗΠΑ, όταν επισημαίνεις κάτι σχετικά με κάποιον, συνήθως επιτρέπεις στο πρόσωπο να το γνωρίζει από την αρχή της συνομιλίας σου μαζί του, δεν τον αφήνεις όμως να γνωρίζει, αν αυτό που τράβηξε την προσοχή σου σχετίζεται με τη φυλή ή τη σεξουαλικότητά του. Για παράδειγμα, μπορείς εύκολα να μιλήσεις για το αυτοκίνητο κάποιου, ακόμα κι όταν ο ίδιος είναι παρών. Δεν μπορείς όμως να κάνεις σχόλια σχετικά με έναν άνθρωπο ή με τη φυσική εμφάνιση μιας γυναίκας, καθώς μπορεί να παρεξηγηθείς ακόμα και ως «ερωτύλος», έστω κι αν αυτό που παρατήρησες είναι «πρώτο θέμα».

Πάνω σ’ αυτό τώρα, υπάρχουν κάποια θέματα που είναι απαγορευμένα στη Γαλλία:

– Οποιαδήποτε συζήτηση ως προς το θρήσκευμα ανθρώπων που μας είναι άγνωστοι.

– Συζητήσεις γύρω από θέματα που σχετίζονται με την Εκκλησία, την προσευχή, τους προφήτες, τις γραφές, τα θρησκευτικά σύμβολα, την ιστορία των θρησκειών και γενικότερα με οτιδήποτε έχει θρησκευτική χροιά.

– Οτιδήποτε σχετίζεται με την περιβολή που έχει κάποια θρησκευτική χροιά. Για παράδειγμα, οι θέσεις σε μετρό και λεωφορεία δίπλα σε Μοναχές και Ιερείς, τείνουν να είναι συνήθως κενές.

– Επιτρέπονται οι συζητήσεις με θέμα τα Χριστούγεννα, καθώς θεωρούνται παγκόσμια γιορτή, αν όμως κάποιος αναφερθεί στη γιορτή του Πάσχα ή σε οποιαδήποτε άλλη θρησκευτική γιορτή, η συζήτηση θα στραφεί αμέσως γύρω από τον καιρό.

– Η χρήση εκφράσεων όπως «ο Θεός ξέρει» ή «Θεός φυλάξοι» είναι παρακινδυνευμένη, καθώς μπορεί να παρερμηνευθεί σαν προσπάθεια χλευασμού για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του άλλου, ακόμα κι όταν δεν συμβαίνει καθόλου έτσι στην πραγματικότητα.

– Επικίνδυνες θεωρούνται επίσης συζητήσεις με αγνώστους που σχετίζονται με χρήματα, όπως:

– η εργασιακή αμοιβή

– οποιουδήποτε προσώπου η αμοιβή, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου.

– η εμφάνιση κάποιου με υπερβολικά φθηνά ή αντίστοιχα, υπερβολικά ακριβά ρούχα

– σχετικά με υπερβολικά φθηνά ή ακριβά αντικείμενα.

– θέματα που σχετίζονται με την πολυτέλεια, καθώς και με «πολυτελή γεγονότα», που ειρωνικά μπορεί να υπονοούν φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.

– την αύξηση των τιμών στα τσιγάρα, που αφορά τους καπνιστές

– την επισήμανση τόπων που φημίζονται για την πολυτέλειά τους, συμπεριλαμβανομένων του Δυτικού Παρισιού, της Νέας Υόρκης, της Αμβέρσας ή οποιασδήποτε άλλης πόλης με πολυτελή χροιά.

– την επισήμανση δεξιοτήτων που τείνουν να συνδέονται με την πολυτέλεια ή τη φτώχεια. Μη μιλάτε Αγγλικά ή «εθνικές γλώσσες» σε απόσταση ακοής. Όταν μιλάτε Αγγλικά, ζητήστε συγγνώμη ή «παλέψτε» μια έστω και ψεύτικη γαλλική προφορά, όταν απευθύνεστε στη μητρική τους γλώσσα. Αγγλικά επιτρέπεται να μιλούν, μόνο όσοι ντύνονται σαν τουρίστες.

– Συζητώντας για τέτοια θέματα, η συζήτηση θα στραφεί προς το ασφαλές θέμα των καιρικών συνθηκών.

– Φορώντας οποιοδήποτε στοιχείο ή εξάρτημα που μπορεί να συνεπάγεται πλούτο ή φτώχεια.

– Επισημαίνοντας το υπόβαθρο ενός σχολείου που συνεπάγεται πλούτο ή φτώχεια (όσοι έχουν φοιτήσει σε ελίτ σχολεία τείνουν να λένε ως ευφημισμό, ότι «ειδικεύθηκαν στον τομέα της μηχανικής», ακόμα και όταν στην πραγματικότητα ειδικεύθηκαν πάνω στη νομοθεσία ή στις πολιτικές επιστήμες).

– Παραγγέλνοντας το φθηνότερο ή το ακριβότερο μενού (ακόμα και ο σερβιτόρος θα μπορούσε να προσβληθεί)

– Ένας καλός τρόπος να διαπραγματευθείτε την παραγγελία είναι να πείτε, «C’est Cher!” (είναι ακριβό), ακόμη και όταν δεν είναι πολύ ακριβό στην πραγματικότητα.

Ελπίζω, ότι ο παραπάνω οδηγός σας έδωσε μια καλύτερη γενική ιδέα, γύρω από το “burkini”.

 

Akli Hadid
Burkini and French culture, Ovi Magazine, 2016-08-23

Μετάφραση: Λίλιαν Μπαντάνη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s