Η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου

Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1666, μια μεγάλη πυρκαγιά που διήρκησε τρεις ολόκληρες μέρες, σάρωσε τα κεντρικότερα σημεία της πόλης του Λονδίνου, καταστρέφοντας ολοσχερώς την παλιά μεσαιωνική πόλη, που βρισκόταν εντός του παλιού ρωμαϊκού τείχους.

Η μεγάλη φωτιά απείλησε, αλλά δεν έφτασε μέχρι την αριστοκρατική συνοικία του Westminster, όπου βρισκόταν το Παλάτι του Καρόλου Β’, καθώς και τις εξαθλιωμένες φτωχογειτονιές των παραγκουπόλεων, που βρίσκονταν περιφερειακά του τείχους. Ξεκίνησε από το Pudding Lane, κεντρική οδό όπου βρισκόταν το αρτοποιείο του Thomas Farriner (ή Farynor), που υπήρξε και εστία της πυρκαγιάς.

Ovi_greece_0916_002aΕκείνη την εποχή, η κύρια τεχνική πυρόσβεσης ήταν η άμεση δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, με παράλληλη κατεδάφιση κατοικημένων κτιρίων. Στην περίπτωση της πυρκαγιάς του Λονδίνου, αυτό καθυστέρησε δραματικά λόγω της αναποφασιστικότητας του τότε δημάρχου της πόλης, Sir Thomas Bloodworth, με συνέπεια πολύ γρήγορα η φωτιά να εξαπλωθεί μέσα στην καρδιά της πόλης. Υπολογίζεται ότι σε σύνολο 80.000 κατοίκων, οι 70.000 έμειναν άστεγοι, με 13.200 σπίτια, 87 εκκλησίες, τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου και τα περισσότερα από τα κτίρια των αρχών της πόλης, να καταστραφούν. Ο ακριβής αριθμός των νεκρών παρέμεινε άγνωστος, καθώς 6 μόνο θάνατοι είναι επίσημα καταγεγραμμένοι. Εκτιμάται ωστόσο, ότι οι μη καταγεγραμμένοι θάνατοι πολλών ανθρώπων της μεσαίας και κατώτερης κοινωνικής τάξης που αποτεφρώθηκαν, ήταν στην πραγματικότητα κατά πολύ περισσότεροι.

Ως βασικό αίτιο της πυρκαγιάς, υπήρξε η υποψία εμπρησμού από πληθυσμούς αλλοδαπών που ήταν εγκατεστημένοι στην πόλη. Οι υπόνοιες επικεντρώθηκαν σε Γάλλους και Ολλανδούς, που θεωρούνταν εχθροί της Αγγλίας, λόγω του Β’ Αγγο-ολλανδικού πολέμου (1665-1667). Οι σημαντικές αυτές ομάδες μεταναστών έπεσαν θύματα βίας και λιντσαρίσματος στα χέρια των πληθυσμών που έμειναν άστεγοι εξαιτίας της πυρκαγιάς. Τελικά, κατά την τρίτη ημέρα, η εξάπλωση της πυρκαγιάς ελέγχθηκε, κυρίως λόγω των ανέμων που κόπασαν και βοήθησαν στις προσπάθειες πυρόσβεσης.

Ένα λιωμένο κομμάτι, εύρημα αρχαιολόγων στο Pudding Lane, δείγμα κεραμικής τέχνης που υπάρχει σε έκθεση του Μουσείου του Λονδίνου, αποδεικνύει ότι η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς είχε φτάσει τους 1700 °C.

Τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την καταστροφή ήταν τεράστια. Το Λονδίνο εκκενώθηκε και οι πληθυσμοί μετεγκαταστάθηκαν σε άλλες περιοχές. Μετά την αποκατάσταση της περιοχής, η Pudding Lane συνέχισε τη ζωή της, όπως κατά τα χρόνια πριν από την πυρκαγιά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s