Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισθέντων

Η Παγκόσμια (ή Διεθνής) Ημέρα Εξαφανισθέντων είναι μια ημέρα που προτάθηκε από τη Federación Latinoamericana de asociaciones de Familiares de Detenidos – FEDEFAM, μια μη κυβερνητική οργάνωση της Λατινικής Αμερικής, που ιδρύθηκε το 1981 στην Κόστα Ρίκα και ασχολείται με τοπικές και περιφερειακές ομάδες με στόχο τους τις μυστικές φυλακίσεις, εξαφανίσεις και απαγωγές ατόμων από χώρες της Λ. Αμερικής. Ως Διεθνής Ημέρα ορίστηκε για τις 30 Αυγούστου εκάστοτε έτους, για να επιστήσει την παγκόσμια προσοχή και να ευαισθητοποιήσει διεθνώς γύρω από την τύχη ατόμων που έχουν φυλακιστεί κάτω από κακές ή και αδιευκρίνιστες συνθήκες και σε χώρους άγνωστους για τους συγγενείς ή τους νομικούς εκπροσώπους τους.

Οι δραστηριότητες σχετικά με τις μυστικές φυλακίσεις αποτελούν σημαντικό μέρος των εργασιών μιας σειράς διεθνών φορέων και οργανισμών στον τομέα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως η Διεθνής Αμνηστία, το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Ειδικά όσον αφορά τον Ερυθρό Σταυρό, λόγω του ειδικού καθεστώτος του και της αυστηρής του πολιτικής ουδετερότητας, σε πολλές περιπτώσεις είναι το μόνο όργανο στο οποίο παρέχεται η πρόσβαση σε συγκεκριμένες ομάδες κρατουμένων, επιτρέποντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ελάχιστη δυνατή επικοινωνία μαζί τους και την επιθεώρηση της θεραπείας τους. Για τις δε πληγείσες οικογένειες, τα μηνύματα που μεταδίδονται σε αυτές τις περιπτώσεις μέσω του Ερυθρού Σταυρού αποτελούν συχνά και τη μόνη ένδειξη για τις τύχες των ανθρώπων τους.

Ovi_greece_0816_042a

Ωστόσο, η έννοια των “εξαφανισθέντων” είναι πολύ ευρύτερη, συμπεριλαμβάνοντας όλους εκείνους οι οικογένειες των οποίων έχουν χάσει μαζί τους κάθε επαφή, ως αποτέλεσμα συγκρούσεων, φυσικών καταστροφών ή άλλων τραγωδιών. Πρόκειται για περιπτώσεις προσώπων που μπορεί να παρακρατούνται από λάθος σε χώρες του εξωτερικού, να νοσηλεύονται σε κάποιο νοσοκομείο ή ακόμα και να είναι νεκροί. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι υπηρεσίες του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου επιδιώκουν τη λήψη πληροφοριών γύρω από την τύχη τους για λογαριασμό των οικογενειών τους, υπενθυμίζοντας στις κυβερνήσεις την υποχρέωσή τους να σέβονται το δικαίωμα των οικογενειών να γνωρίζουν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων, παρέχοντας ταυτόχρονα προς τις ίδιες τις οικογένειες των αγνοουμένων, υποστήριξη νομική, οικονομική και ψυχολογική.

Με το ψήφισμα 47/133 της 18ης Δεκεμβρίου 1992, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε δήλωση για την προστασία των ατόμων υπό καθεστώς βίαιων εξαφανίσεων. Εκτιμάται, ότι οι μυστικές φυλακίσεις εφαρμόζονται σε 30 περίπου χώρες ανά τον κόσμο. Η Ομάδα Εργασίας της  Ύπατης Αρμοστείας για τις αναγκαστικές ή ακούσιες εξαφανίσεις έχει καταγράψει 46.000 περίπου περιπτώσεις ανθρώπων, που εξαφανίστηκαν κάτω από άγνωστες συνθήκες.

Κάθε χρόνο, στις 30 Αυγούστου και σε διάφορα μέρη του κόσμου, γίνονται συγκεντρώσεις μελών των οικογενειών ατόμων που αγνοούνται σε συνεργασία με οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα υποστήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με σκοπό την προσπάθεια παγκόσμιας ευαισθητοποίησης για την προστασία των ατόμων που βρίσκονται υπό το κράτος βίαιων εξαφανίσεων.

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισθέντων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s