Το πρώτο ταξίδι του Κάπτεν Κουκ

Στις 25 Αυγούστου του 1768, ο παγκοσμίως διάσημος Κάπτεν Κουκ, ξεκίνησε για το πρώτο του ταξίδι. Ο Τζέιμς Κουκ έπλευσε δύο φορές το γύρο του κόσμου. Ήταν ο πρώτος Βρετανός καπετάνιος που έκανε τον περίπλου της γης με ένα μοναδικό σκάφος. Ήταν επίσης ο πρώτος που σταμάτησε το σκορβούτο, ρυθμίζοντας τη δίαιτα του πληρώματός του με την προληπτική λήψη κίτρου και ξινολάχανου. Θεωρείται παγκοσμίως, ένας από τους μεγαλύτερους θαλασσοπόρους.

Ovi_greece_0816_039a

Ο Captain James Cook (7 Νοεμβρίου 1728 – 1 Φεβρουαρίου 1779) ήταν Βρετανός εξερευνητής, πλοηγός, χαρτογράφος και καπετάνιος του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού. Πριν ξεκινήσει τα τρία του εξερευνητικά ταξίδια στον Ειρηνικό Ωκεανό για λογαριασμό της Μ. Βρετανίας, μέσω τον οποίων πέτυχε την πρώτη καταγεγραμμένη επαφή Ευρωπαίων με την Ανατολική ακτή της Αυστραλίας και των Νήσων της Χαβάης και τον πρώτο περίπλου της Ν. Ζηλανδίας, χαρτογράφησε με λεπτομέρεια χάρτες της Νέας Γης.

Γιος αγρότη, γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια φάρμα στο Great Ayton, όπου και πέρασε τα μαθητικά του χρόνια. Στα 17 του, μετά από ένα διάστημα μαθητείας σε έναν καταστηματάρχη της περιοχής, μαθήτευσε  στη ναυτιλιακή εταιρία του Τζον Γουόκερ, ενός Κουακέρου καρβουνά. Διδάχθηκε μαθηματικά και την τέχνη της πλοήγησης, υπηρετώντας σχεδόν εννέα χρόνια στο βαλτικό εμπόριο. Το 1755, απέρριψε την πρόταση του Γουόκερ να διοικήσει ένα από τα σκάφη και κατετάγη ως κελευστής στο Βασιλικό Ναυτικό. Καθώς εθελοντές του δικού του διαμετρήματος σπάνιζαν, μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες είχε ήδη προαχθεί σε βοηθό οπλονόμου. Τον Ιούνιο του 1757, πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις του και πιστοποιήθηκε για ένα από το πλέον υπεύθυνα ναυτικά πόστα, την πλοήγηση και τον χειρισμό ενός βασιλικού σκάφους.

Το πρώτο ταξίδι του Κάπτεν Κουκ, υπό τις διαταγές του Βασιλιά Γεωργίου Γ’, ορίστηκε από το Βρετανικό Ναυτικό ως επιστημονική αποστολή στη Νήσο Ταϊτή του Ειρηνικού Ωκεανού, με σκοπό την εγκαθίδρυση ενός αστρονομικού παρατηρητηρίου για την παρακολούθηση μιας σπάνιας διάβασης της Αφροδίτης μπροστά από τον δίσκο του Ήλιου. Έτσι, τον Αύγουστο του 1768, έχοντας επάξια κατακτήσει τη φήμη ενός αξιωματικού με εξαιρετικές δεξιότητες στην πλοήγηση και τη χαρτογράφηση, ο Κάπτεν Κουκ ξεκίνησε με το πλοίο Endeavour και τον Απρίλιο του 1769 έφτασε στην Ταϊτή, μέσω του Ακρωτηρίου Χορν. Ωστόσο, οι μυστικές εντολές που είχε λάβει, συμπεριλάμβαναν επίσης την εξερεύνηση της Terra Australis Incognita, της “άγνωστης Νότιας Γης», η ανακάλυψη της οποίας θα ήταν μεγάλης εμπορικής και οικονομικής σημασίας για την τότε αποικιοκρατική Μ. Βρετανία.

Ο Κάπτεν Κουκ και το πλήρωμά του σταμάτησαν στα νησιά του Ειρηνικού Χουαχίνε, Μποραμπόρα και Ραϊατέα, για να τα διεκδικήσουν για τη Μεγάλη Βρετανία. Ανεπιτυχώς προσπάθησαν να προσεγγίσουν και το Rurutu. Τον Σεπτέμβριο του 1769, η αποστολή έφτασε στη Νέα Ζηλανδία. Ήταν η δεύτερη αποστολή Ευρωπαίων, μετά από 127 χρόνια που ο Ολλανδός πλοίαρχος Abel Tasman είχε ταξιδέψει μέχρι εκεί. Ο Κουκ και το πλήρωμά του πέρασαν τους επόμενους έξι μήνες σχεδιάζοντας την ακτή της Νέας Ζηλανδίας. Τον Απρίλιο του 1770, έγιναν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που έφθασαν στην Ανατολική ακτή της Αυστραλίας, διεκδικώντας στη συνέχεια τα εδάφη για λογαριασμό της Μεγάλης Βρετανίας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s