Γιατί κάποιοι σταματούν να σε «ακολουθούν» (unfollow) στο Facebook

Όπως πολλοί άλλοι, έτσι κι εγώ χρησιμοποιώ το Facebook και μάλιστα το βρίσκω και χρήσιμο. Καθώς κάνω το διδακτορικό μου, βρήκα ακαδημαϊκές ομάδες που συζητούν θέματα που σχετίζονται με την έρευνά μου, ανακοινώσεις συνεδρίων ακόμα και δημοσιεύσεις εργασιών ή περιοδικών. Ταυτόχρονα είχα την ευκαιρία να κάνω «φίλους» γνωστούς ερευνητές, να παρακολουθώ διάσημους ή να μαθαίνω νέα και ειδήσεις.

Ovi_greece_0816_064aΑυτά μέχρι πριν από μερικούς μήνες ανακάλυψα με τρόμο ότι στο Facebook – όπως ακριβώς στο Twitter – υπάρχει η επιλογή «unfollow», όπου αν την ενεργοποιήσεις το Facebook σταματάει να σου δείχνει νέα και δημοσιεύσεις από το πρόσωπο που στο παρελθόν σε ενδιέφερε. Αυτό παράλληλα εξηγούσε γιατί στη δική μου σελίδα είχα αρχίσει να παίρνω λιγότερα «λάικ» ή αντιδράσεις σε αυτά που έγραφα. Έτσι αποφάσισα να κάνω μια ανεπίσημη έρευνα ρωτώντας κόσμο γιατί έπαψαν να ακολουθούν (follow) κάποιον στο Facebook ενεργοποιώντας το unfollow.

Τελικά και μετά τους πρώτους ερωτηθέντες άρχισε να φαίνεται ότι υπάρχουν μοτίβα ακόμα κι εδώ. Να λοιπόν μια σειρά από λόγους (σε σειρά ανάλογη με τη πληθώρα των απαντήσεων) για τα πιθανώς που προκάλεσαν κάποιους στο να σταματήσουν να παρακολουθούν …το λογαριασμό σας.

  1. Έχει περάσει πολύς καιρός από τη τελευταία φορά που σας είδαν η δεν σας ξέρουν καθόλου.

Αυτή είναι η πιο συχνή απάντηση που πήρα και η δικαιολογία ήταν ότι συνάντησαν το άτομο μια φορά τυχαία ή σε κάποια κοινωνική εκδήλωση και ξέρουν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα ή δεν σκοπεύουν να τον συναντήσουν ξανά στη ζωή τους. Την ίδια στιγμή πολλοί τόνισαν ότι δεν θα έκαναν ποτέ unfollow σε προσωπικούς φίλους ακόμα κι όταν αυτά που γράφουν τους ενοχλούν.

Παράλληλα η χρήση του unfollow είναι κι ένας «ευγενικός» τρόπος να σταματήσεις κάποιον από το να είναι «φίλος» στο Facebook χωρίς να του το δείξεις.

  1. Πολύ συχνά

Η επόμενη απάντηση σε αριθμό ανταπόκρισης με εξέπληξε. Πολλοί κάνουν unfollow σε φίλους για τον απλό λόγο ότι αυτοί δημοσιεύουν πράγματα πολύ συχνά. Όταν ρώτησα πως ορίζουν αυτό το «πολύ συχνά» η απάντηση ήταν ότι «κάθε λίγο και λιγάκι είναι πολύ συχνά».

Στην ερώτηση γιατί τους ενοχλούσε, η απάντηση ήταν γιατί τις περισσότερες φορές αυτά που δημοσιεύαν ήταν πράγματα που δεν ενδιάφεραν κανέναν και το κάνανε μόνο για να δημοσιεύσουν κάτι.

  1. Αυτοπροβολή

Πολλοί είπαν ότι κάποιοι από τους «φίλους» τους ενώ προωθούν πολύ αυτά που κάνουν οι ίδιοι, φωτογραφίες τους ή σκέψεις τους, αδιαφορούν τελείως για το τι κάνουν οι άλλοι. Πολλοί αναφέραν ότι ενοχλούνται με τις πολλές selfies από το ίδιο άτομο.

Κάποιο άλλοι είπαν ότι τους ενοχλούν αυτοί που αναφέρουν το παραμικρό που κάνουν στη καθημερινότητα τους ή βάζουν πράγματα που θεωρούνται πολύ προσωπικά.

  1. Χρήση του Facebook για προπαγάνδα

Πολλοί αναφέραν ότι ενοχλούνται όταν κάποιος προωθεί θρησκεία ή κόμμα, αδιάφορα ιδεολογίας η πίστης.

Εκεί υπάρχει και μια έκπληξη γιατί κάποιοι συγκαταλέγουν σε αυτή τη κατηγορία προπαγάνδας όσους κάνουν συχνές αναφορές στα ανθρώπινα δικαιώματα, σε ζώα ακόμα και στη φυτοφαγία.

  1. Μιζέρια και γκρίνια

Κάποιοι φαίνεται στο Facebook σαν να μην έχουν καμία καλή μέρα. Κάθε μέρα κάτι τους συμβαίνει, κάτι τους δίνει λόγο για να γκρινιάζουν.

Κάποιοι μάλιστα τόνισαν ότι αυτοί που μονιμά μιζεριάζουν και γκρινιάζουν στο Facebook στη πραγματική τους ζωή δεν είναι καθόλου έτσι που κάνει τη σχέση τους με το συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο λίγο σχιζοφρενική.

Τώρα να και μια λίστα αυτών που ΔΕΝ γίνονται unfollow στο Facebook

  1. Προσωπικοί φίλοι

Είναι δύσκολο να σταματήσεις να παρακολουθείς ένα συγγενή, φίλο ή κολλητό για προφανείς λόγους ακόμα κι όταν αυτός ο «φίλος» σε έχει προσβάλει η ενοχλήσει ακόμα και προσωπικά μέσα από τη σελίδα του.

  1. Αυτοί που δημοσιεύουν ενδιαφέροντες φωτογραφίες

Σε αντίθεση με αυτούς που δημοσιεύουν πολλές προσωπικές φωτογραφίες, αυτοί που δημοσιεύουν φωτογραφίες με θέματα όπως τέχνη, αρχιτεκτονική, φύση, ή ακόμα και φαγητό είναι άνθρωποι που εμπνέουν αισιοδοξία και τους ακολουθείς.

  1. Οι μυστήριοι

Πολλοί μίλησαν για κάποιους που δημοσιεύουν σπάνια και το κάνουν μόνο όταν έχουν να πουν κάτι σημαντικό αδιάφορα το για ποιον είναι αυτό το σημαντικό. Αυτοί προσθέτουν και λίγο μυστήριο στην ύπαρξη τους στο Facebook και σε κάνουν να τους ακολουθείς ακόμα κι από περιέργεια. Σε αυτούς σπάνια κάνεις unfollow.

Τελικά αυτό που έμαθα από την έρευνα μου είναι ότι πρέπει να κάνεις περισσοτέρους φίλους εκτός Facebook παρα μέσα στο Facebook και στη παρουσία σου στα κοινωνικά δίκτυα να είσαι λίγο μυστηριώδης και μοιραίος βάζοντας περισσότερες φωτογραφίες από δέντρα και κτίρια.

 

Του Akli Hadid
Δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο Ovi magazine

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s