Φαντασμαγορία

Στις 17 Αυγούστου του 1908 παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Παρίσι, η Φαντασμαγορία (Fantasmagorie), η πρώτη γαλλική ταινία κινουμένων σχεδίων, δημιουργία του Émile Cohl. Για τους ιστορικούς, η ταινία θεωρείται ως ένα από τα πρώτα δείγματα παραδοσιακού hand-drown animation, ζωγραφισμένου δηλαδή στο χέρι, αλλά και ως η πρώτη επίσημα ταινία κινουμένων σχεδίων γενικά.

Ovi_greece_0816_032aΟ Émile Cohl (4 Ιανουαρίου 1857 – 20 Ιανουαρίου 1938) ήταν Γάλλος γελοιογράφος και σκιτσογράφος, γνωστός ως “Ο πατέρας των κινουμένων σχεδίων” και “Ο παλαιότερος Παριζιάνος”. Ξεκίνησε να εργάζεται για τη Fantasmagorie κατά τον Φεβρουάριο ή τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 1908. Παρά το σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι την ημερομηνία ολοκλήρωσης της ταινίας, το έργο του ήταν πληρέστατο σε σκέψεις και συναισθήματα.

Ο βασικός χαρακτήρας του έργου είναι ένας stick man. Ως stick figure ορίζεται η φιγούρα εκείνη που αποτελείται από λεπτές και λιτές γραμμές, συνήθως από έναν κύκλο για κεφάλι, με δυο μικρότερους κύκλους για μάτια και μια λεπτή γραμμή για στόμα και από λεπτές ίσιες γραμμές, που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν το σώμα και τα άνω και κάτω άκρα. Αυτός ο stick man, λοιπόν, κινείται στο χώρο, αντιμετωπίζοντας κάθε αντικείμενο, όπως για παράδειγμα, ένα μπουκάλι κρασί που μεταμορφώνεται σε λουλούδι. Αυτός ο κύριος χαρακτήρας έχει ζωγραφιστεί με το χέρι του σκιτσογράφου, το οποίο μάλιστα, σε κάποιες σκηνές, εμφανίζεται να παρεμβαίνει μέσα στην ταινία. Δύο είναι οι βασικοί χαρακτήρες του έργου, ένας κλόουν και ένας κύριος.

Η ταινία αποτελεί έναν άμεσο φόρο τιμής στο λεγόμενο Incoherent Movement, ένα βραχύβιο καλλιτεχνικό κίνημα που άκμασε για λίγο στο Παρίσι, με κύριο χαρακτηριστικό του τη σατιρική ασέβεια, πολλές από τις τεχνικές του οποίου συνδέθηκαν αργότερα με το avant-garde και την αντι-τέχνη. Αποτελείται από 700 σκίτσα, που το καθένα προβάλλεται δύο φορές, μέσα στη 2λεπτη διάρκεια της ταινίας. Πρόκειται για ασπρόμαυρες εναλλαγές, κάτι σαν ένα παιχνίδι μεταξύ κιμωλίας και μαυροπίνακα.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s