Ρατσισμός και Εκλογές

Υπάρχουν πολλές εικασίες σχετικά με την προέλευση των ανθρώπων. Σύμφωνα με μια από αυτές, υπήρχαν κάποτε ανθρώπινες φυλές με σημαντικές μορφολογικές και φυσικές διαφορές μεταξύ των ανθρώπων. Τότε, περίπου 12.000 χρόνια πριν, ίσως μια τεράστια έκρηξη ηφαιστείου, ισοδύναμη με εκρήξεις χιλιάδων πυρηνικών βομβών, σχεδόν αφάνισε την ανθρωπότητα, αλλά – ίσως και πάλι από κάποιο θαύμα – 2.000 περίπου μέλη μιας φυλής – μπορεί στην Ευρώπη ή ίσως και στην Αφρική – επιβίωσαν, με αποτέλεσμα όλοι μας να καταγόμαστε από αυτά.

Όπου κι αν έχω βρεθεί, η προέλευση και η εθνικότητα τείνουν να θεωρούνται παντού ταμπού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, καταγωγή και ταυτότητα δεν αποκαλύπτονται, ούτε ακόμα και μεταξύ στενών φίλων. Οι περισσότεροι Μουσουλμάνοι ή οι Μεξικανοί δεν διατυμπανίζουν από πού και τι είναι, ούτε ακόμα και σε ανθρώπους διαφορετικής από αυτούς προέλευσης.

Στην πολιτική – αν κάποιος ξεκινήσει ένα πολιτικό κόμμα – γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως όσο χαμηλότερα είναι τα ποσοστά του αντιπάλου του, τόσο μεγαλύτερη η δική του δύναμη. Έτσι, κατά τη διαδικασία σχηματισμού του αντίπαλου κόμματος θα πρέπει να βεβαιωθείτε, ότι κατέχει τις παρακάτω τέσσερις ιδιότητες :

– ότι αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του εκλογικού σώματος

– ότι αυτοί που το ακολουθούν έχουν σχετικά διαφορετικές πολιτιστικές συνήθειες

– ότι το αντίπαλο κόμμα ασκεί επιρροή σε μια σχετικά γεωγραφικά μεγάλη, αλλά αραιοκατοικημένη περιοχή ή αντιστρόφως, σε μικρή, αλλά πυκνοκατοικημένη περιοχή

– ότι η μειονότητα εκπροσωπείται ως «εγωκεντρική»

Νικώντας αυτό το 10%, σημαίνει ότι μπορείτε να κερδίσετε το 90% των ψήφων.

Στιγματίζοντας αυτό το 10% και ρίχνοντας όλη την πολιτική προσοχή σας σε αυτό, είναι εύκολο να πάρετε με το μέρος σας το υπόλοιπο 90%. Αν τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν έξυπνα, θα επικέντρωναν την προσοχή τους προς ένα άλλο, διαφορετικό, 10%, αλλά το κυβερνών κόμμα μπορεί πάντα να χρησιμοποιεί την αρχή του ότι οι «μειονότητες δεν πρέπει να στιγματίζονται».

Έτσι, ο ρατσισμός είναι κυρίως πολιτική. Κατ’ αυτήν την έννοια βεβαίως, κάθε γραφείο έχει τη δική του πολιτική, κάθε δρόμος τη δική του και κάθε περιοχή, τη δική της.

Ovi_greece_0816_052a.gif

Δυστυχώς, κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από το πολιτικό παιχνίδι. Οι δρόμοι έχουν τους δικούς τους κώδικες, που καθορίζουν ποιος ανήκει στην πλειοψηφία και ποιος στη μειοψηφία. Θα μπορούσαν να είναι άνθρωποι των μουσουλμανικών χωρών με το ενδιαφέρον στραμμένο σε ένα τζαμί για την καθιερωμένη προσευχή τους κάθε Παρασκευή ή άνθρωποι των ευρωπαϊκών χωρών, με ενδιαφέρον γύρω από τις χριστουγεννιάτικες συνήθειες ή άνθρωποι από την Τουρκία ή τις Βρετανικές Νήσους, με το ενδιαφέρον επικεντρωμένο σε κάποια ποδοσφαιρική ομάδα ή Βορειοαμερικανοί, με εστίαση σε συγκεκριμένα είδη μουσικής.

Έτσι, κατά την επόμενη εκλογική περίοδο, να λάβετε υπόψη σας ότι κάποιος προσπαθεί να πάρει το 90% με το μέρος του.

 

Akli Hadid
Racism and elections, Ovi Magazine, 2016-07-29

Μεταφραση: Λίλιαν Μπαντάνη

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ρατσισμός και Εκλογές

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s