Η Νύχτα των Δολοφονημένων Ποιητών

Ως Νύχτα των Δολοφονημένων Ποιητών καλείται η εν ψυχρώ εκτέλεση 13 Ρωσοεβραίων, στη φυλακή Lubyanka της Μόσχας, στη Σοβιετική Ένωση του 1952, κατά την 12η Αυγούστου.

Όλα τα άτομα, μέλη της Εβραϊκής Αντιφασιστικής Επιτροπής (Ρωσικά: Дело Еврейского антифашистского комитета) είχαν συλληφθεί για πρώτη φορά, τον Σεπτέμβριο του 1948 και τον Ιούνιο του 1949, με την κατηγορία της κατασκοπείας, της προδοσίας και άλλων παρόμοιων εγκλημάτων. Κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους, χτυπήθηκαν και βασανίστηκαν βάναυσα, παραμένοντας για τρία χρόνια στην απομόνωση. Μεταξύ αυτών υπήρχαν πέντε συγγραφείς Γίντις (Yiddish = μια εκδοχή γερμανο-εβραϊκής διαλέκτου), που ήταν μέλη της Εβραϊκής Αντιφασιστικής Επιτροπής.

Ovi_greece_0816_014a.gif

Στα πλαίσια της αρχικής δράσης της Εβραϊκής Αντιφασιστικής Επιτροπής υπήρξε η συσπείρωση των ανά τον κόσμο Εβραίων, ως πράξη αντίστασης και υποστήριξης της Σοβιετικής Ένωσης ενάντια στη ναζιστική Γερμανία. Μέλη της Επιτροπής υπήρξαν εξέχουσες προσωπικότητες των Γίντις, διαφόρων ειδικοτήτων όπως, λογοτέχνες, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, γιατροί, που μέσω των γραπτών τους, αλλά και ραδιοφωνικών εκπομπών, επεδίωκαν την επιρροή και ενίσχυση της εβραϊκής υποστήριξης προς τη Σοβιετική Ένωση. Το 1943, οι Mikhoels και Itzik Fefer, ηγετικά και οι δυο τους στελέχη της Επιτροπής, ταξίδεψαν στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση του σκοπού.

Καθώς η ναζιστική Γερμανία μετέτρεψε τη Σοβιετική Ρωσία σε προπύργιό της, η εβραϊκή κουλτούρα και ταυτότητα καταστράφηκαν με το Ολοκαύτωμα. Από τα λίγα τελευταία ταυτοτικά χαρακτηριστικά που επέζησαν ήταν τα Γίντις της Επιτροπής, ο αρχικός σκοπός της οποίας σύντομα άλλαξε μαζί με τις προτεραιότητες που επέβαλε η εποχή. Τώρα η επιτροπή όφειλε να επικεντρωθεί στην ανοικοδόμηση των εβραϊκών κοινοτήτων, της γης, του πολιτισμού και της ταυτότητας των Ρωσοεβραίων. Ωστόσο υπήρχαν πολλοί, που δεν συμφωνούσαν με αυτήν την αλλαγή στόχου της Επιτροπής, θεωρώντας ότι παρεμβαίνει σε θέματα που δεν άπτονται της αρμοδιότητάς της.

Από την άλλη πλευρά, κατά την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου, το νεοϊδρυθέν κράτος του Ισραήλ είχε συμμαχήσει με τη Δύση. Το γεγονός αυτό δημιούργησε κλυδωνισμούς στις σχέσεις της Σοβιετικής Ένωσης με τους εβραϊκούς πληθυσμούς, καθώς μια τάση αντισημιτισμού που ήδη προϋπήρχε, άρχισε να αποκτά σταδιακά μεγαλύτερες διαστάσεις, μέχρι σημείου φανερής αντιπάθειας προς καθετί εβραϊκό. Αποτέλεσμα αυτού υπήρξε μια τάση δίωξης και σταδιακής επιβολής κυρώσεων προς τους Εβραίους, που κατέληξε στις συλλήψεις των μελών της Επιτροπής, το 1948.

Οι συλληφθέντες κατηγορήθηκαν με τις βαρύτατες κατηγορίες της προδοσίας και της κατασκοπείας, με σκοπό την “υπονόμευση, αποδυνάμωση και ανατροπή της Σοβιετικής Ένωσης”. Τα μέλη της Επιτροπής κατηγορήθηκαν ως εχθροί της κυβέρνησης και η ίδια η Επιτροπή, ως ένας διεθνής δίαυλος μετάδοσης αντι-σοβιετικών αντιλήψεων. Όλοι οι κατηγορούμενοι υπέστησαν αδιάκοπες ανακρίσεις, ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια, που συχνά, υπό το βάρος της πίεσής τους, οδηγήθηκαν σε ψευδείς ομολογίες.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s