Έλληνας γίνεσαι, δεν γεννιέσαι

­Η θεωρία του ποιος είναι φιλόπατρις και ποιος εχθρός της πατρίδας, είναι κάτι που είχε πάντα όχι απλά διφορούμενη, αλλά απολύτως συγκεχυμένη έννοια, σ’ αυτή τη μικρή χώρα, που κατ’ άλλους – εμάς όλους δηλαδή τους Έλληνες – είναι η κοιτίδα της δημοκρατίας, και για κάποιους άλλους – τους επιβουλευόμενους την πολιτικοοικονομική ανεξαρτησία μας – μια απύθμενη χοάνη παράνομων συμφερόντων, λαθών, παθών και εκμετάλλευσης αλλότριων περιουσιών.

Υπήρξαν περίοδοι του νεώτερου πολιτικού μας βίου, όπου η φιλοπατρία συνδεόταν άρρηκτα με τη συμμετοχή σε αγώνες πολεμικούς ενάντια σε υπαρκτούς δεδηλωμένους εχθρούς που προέλαυναν προς κατάληψη των εδαφών μας και που η θέση του δικτατορικού αρχηγού του κράτους ήταν μια κατάφορη, κατά τα ανακοινωθέντα, άρνηση προς την ξένη απειλή. Άλλες, παλαιότερες, όπου η φιλοπατρία του λαού διογκώθηκε στο μεγαλόπνοο στόχο ανάκτησης της αίγλης της μεγάλης Ελλάδος, για να συρρικνωθεί απότομα, όταν οι ξένοι σύμμαχοί μας, δολίως και αδίκως, μας εγκατέλειψαν στη μέση του πουθενά, και να συντριβεί πραγματικά, όταν τελικά κατέληξε να δικάζει τους ηγέτες του και να ζητάει απάντηση ως και σήμερα στο «τις πταίει;». Εποχές που η δημοκρατία ψυχορραγούσε και η φιλοπατρία μαχόταν άτεγκτα με τη φιλαδελφία, κι αυτό ουδεμία επεξήγηση απαιτεί ως προς το πώς και το γιατί.

Μετά, η φιλοπατρία έπαψε να αγωνίζεται και να ανταγωνίζεται. Γιατί απλά και μόνο, έπαψε να υφίσταται. Δεν ήταν απαραίτητη, γιατί τη θέση της κατέλαβε η αφθονία. Στο χρήμα, τις θέσεις, τις υποσχέσεις, τις ανταλλασσόμενες υπηρεσίες, τις άνευ υποχρεώσεων απαιτήσεις. Όλα ξαφνικά έγιναν απλά. Η εκπλήρωση των ονείρων έγινε εφικτή. Η πραγματοποίηση των επιχειρηματικών στόχων επετεύχθη. Σχετικώς άκοπα, αρκούντως προσοδοφόρα και σε μεγάλο ποσοστό άνομα. Όμως η ιστορία του ανθρώπου παγκοσμίως έχει αποδείξει κατ’ απόλυτο τεκμήριο, ότι ο εύκολος πλουτισμός μειώνει ή και καταργεί βαθμιαία τη συνείδηση, τη δημιουργικότητα, το ήθος και τελικά την ανθρωπιά.

Η ανάγκη συσσώρευσης πλούτου για την απόκτηση ψευδώς αναγκαίων προϊόντων και υπηρεσιών έγινε κυρίαρχη και επηρέασε καταλυτικά τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, τις σχέσεις μας με το κράτος τυπικά, αλλά και την ουσιώδη έννοια της πατρίδας. Γίναμε όλοι μας θιασώτες της παγκοσμιοποίησης, όχι λόγω της επιθυμίας για επαφή με τον άνθρωπο ανά την υφήλιο, αλλά της απόκτησης των αγαθών που δεν ήταν δυνατόν να μας προσπορίσει η μικρή μας χώρα. Δεν διανοηθήκαμε καν να δημιουργήσουμε όσα μας έλειπαν, αφού κάτι τέτοιο θα απαιτούσε χρόνο μα κυρίως κόπο, ενώ το χρήμα μας το εξασφάλιζε άμεσα και άκοπα. Δεν αναρωτηθήκαμε ποτέ αν οι έκκλητοι βίοι μας θα οδηγούσαν στον οικονομικό όλεθρο, ώσπου τον είδαμε κατάματα. Μόνο που τότε πια η φιλοπατρία είχε εκλείψει ως έννοια. Κι αφού αποστραγγίχτηκε κάθε ίχνος οικονομικού αποθέματός μας, οδηγηθήκαμε σε έναν άτυπο νέο εμφύλιο. Ο καθένας εναντίον όλων, των συμπολιτών του, αλλά και του κράτους. Ήταν πια θέμα επιβίωσης. Και ως γνωστόν, σύμφωνα με το νόμο της ζούγκλας, ο ισχυρότερος επιβιώνει. Βέβαια, επίσης κατά το νόμο της πραγματικής ζούγκλας, η συνεργασία σε αγέλες και η προστασία των αδυνάμων είναι αναγκαία συνθήκη, ώστε μέσω της ομαδικότητας να εξασφαλισθεί σημαντικά μεγαλύτερη ισχύς.

Ovi_greece_0816_024a.gif

Πάντα ήμασταν λαός με επιλεκτική χρήση των νόμων. Ενστερνιζόμασταν και υποστηρίζαμε σθεναρά μόνο όσους ήταν βολικοί προς το ατομικό συμφέρον μας. Έτσι, κατά τα ειωθότα, σε μια ακόμα στιγμή που χρήζει συνολικής εθνικής προσπάθειας για το δικό μας, ατομικό στην πραγματικότητα συμφέρον, η λέξη πατρίδα χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους πολιτικούς για τους γνωστούς κυρίως ψηφοθηρικούς λόγους και έχει ξεχαστεί παντελώς από τους πολίτες, δικαιολογημένα αλλά και αδικαιολόγητα. Και πλέον γινόμαστε Έλληνες μόνο όταν, αφού εγκαταλείψουμε την προσπάθεια ή απελπιστούμε από την αδιαφορία, μαζεύουμε το βιός μας και αποδημούμε, για να γίνουμε πολίτες άλλων χωρών.

 

Σμαρώ Μαρδύρη

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s