Η χώρα του Αη Βασίλη

Στις 3 Αυγούστου του 1946, στην Ιντιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών, ανοίγει το πρώτο θεματικό πάρκο ψυχαγωγίας στον κόσμο, με την ονομασία Santa Claus Land.

Το σχέδιο για τη δημιουργία του πάρκου, υπήρξε ιδέα του συνταξιούχου βιομηχάνου από το Έβανσβιλ της Ιντιάνα, Louis J. Koch. Ο Koch, οικογενειάρχης και πατέρας εννέα παιδιών, όταν το 1941 επισκέφθηκε την πόλη της Ιντιάνα που έφερε το όνομα Santa Claus, εισέπραξε την απογοήτευση των παιδιών, κατά την στιγμή που ανακάλυψαν ότι… ο Άγιος Βασίλης δεν ήταν εκεί. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε και το βασικό έναυσμα, πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η ιδέα κατασκευής του πάρκου, με το σκεπτικό να δημιουργηθεί ένας χώρος, όπου τα παιδιά θα μπορούσαν να διασκεδάζουν και να επισκέπτονται τον Άγιο Βασίλη, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

ΤOvi_greece_0816_005aα αρχικά σχέδια της κατασκευής καθυστέρησαν λόγω της έναρξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τελικά, οι εργασίες ξεκίνησαν, στις 4 Αυγούστου του 1945. Μέχρι τότε, η Ιντιάνα διέθετε ένα μόνο πάρκο ψυχαγωγίας, που λειτουργούσε από το 1926, με την ονομασία Ideal Beach.

Το πάρκο του Αη Βασίλη λειτούργησε έναν χρόνο μετά την έναρξη των εργασιών, στις 3 Αυγούστου του 1946, διαθέτοντας σε εκείνη την αρχική φάση λειτουργίας του, έναν Άγιο Βασίλη, κατάστημα παιχνιδιών, δρώμενα και διαδρομές επικεντρωμένα στα παιδιά και ένα εστιατόριο. Στο πέρασμα των χρόνων, αναλαμβάνοντας το πάρκο ο μεγαλύτερος γιος του Koch, Bill Koch, επέκτεινε τον χώρο με την προσθήκη ενός νέου εστιατορίου και ενός αγροκτήματος ελαφιών, προσθέτοντας ταυτόχρονα από το 1955 και ένα συμβολικό ποσό της τάξεως των 50 σεντς για τους ενήλικες, ενώ για τα παιδιά η είσοδος συνέχιζε να είναι δωρεάν. Την ίδια εκείνη χρονιά (1955) έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο Ρούντολφ το ελαφάκι.

Κατά τη δεκαετία του 1970, στο πάρκο άρχισαν να προστίθενται νέες δραστηριότητες, καθώς και ιππόκαμποι, κομήτες, αεροπλανάκια, τραμπολίνα και άλλα παιχνίδια. Κατά τα δύο πρώτα χρόνια της δεκαετίας, μια χορωδία αποτελούμενη από έναν Άγιο Βασίλη και από παιδιά της περιοχής, πραγματοποιούσαν παραστάσεις εντός του πάρκου. Από το 1976, οι δραστηριότητες του πάρκου επεκτάθηκαν, στρέφοντας πλέον την προσοχή σε όλη την οικογένεια και όχι μόνο στα παιδιά.

Από το 1984, η οικογένεια Koch, έχοντας συνειδητοποιήσει τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει ο χώρος, αποφασίζει να θεματοποιήσει το πάρκο σε 4 μεγάλες ενότητες, γύρω από τα Χριστούγεννα, τις Αποκριές, την Ημέρα των Ευχαριστιών και την 4η Ιουλίου, μετονομάζοντάς το σε Holiday World. Κατά την περίοδο αυτή, προστέθηκαν εκ νέου δραστηριότητες και παιχνίδια, με νέες διαδρομές, θαλάσσιο πάρκο, τεχνητά ποτάμια και πισίνες, εστιατόρια και καφετέριες. Από τις σημαντικότερες καινοτομίες υπήρξε η προσθήκη του Splashin Safari, το 1993, που εισήγαγε το θεματικό πάρκο σε μια νέα εποχή, ενώ κατά το έτος 2006, σηματοδοτήθηκε η 60η επέτειος λειτουργίας του.

Κάθε μια από τις θεματικές ενότητες του Holiday World διαθέτει διαδρομές, παιχνίδια, αξιοθέατα, ακόμη και φαγώσιμα που σχετίζονται με καθένα από τα τέσσερα αντίστοιχα τμήματα. Εξίσου σχετική είναι ακόμα και η μουσική που παίζεται σε κάθε τμήμα από τα μεγάφωνα, κάτι το οποίο γίνεται αμέσως αντιληπτό από τους επισκέπτες, όταν περνούν από το ένα τμήμα στο άλλο. Σήμερα, μετά από 70 χρόνια λειτουργίας, το πρώτο θεματικό πάρκο του κόσμου συνεχίζει να προκαλεί το ενδιαφέρον, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό επισκεπτών, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s