O βαθύς ορισμός της ειρήνης

Ακούστε με! Ακούστε με προσεκτικά: Πρέπει να επικρατήσει ειρήνη. Η επικράτηση της ειρήνης είναι ανάγκη παγκόσμια και υπερ-εθνική.

Για την αντιμετώπιση του φανατισμού, των βίαιων εθνικιστικών αντιλήψεων και την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής, είναι αναγκαίο να καλλιεργηθεί η φιλοσοφία της ανθρώπινης ενσυναίσθησης. Η κουλτούρα της ανθρωπιάς, που θα πατάξει την ασθένεια όλων εκείνων των απόβλητων με τις αρρωστημένες σιωπές, που οδηγούν στην υπερβολή, την αδικία, τη διαφθορά και τη ρυπογόνα απληστία. Είναι αναγκαίο να υπάρξει μια κουλτούρα, που θα ευθυγραμμίζει αρμονικά τη ζωή και την αγάπη στο πλανητικό μας σύστημα.

Είναι αναγκαίο, βαθύτατα αναγκαίο, να εξαπλωθεί προς πάσα κατεύθυνση, προς όλες τις ηπείρους, η έννοια της φροντίδας, ενός ενδιαφέροντος συλλογικού, που θα ξεπερνάει τα μέχρι τώρα αναμενόμενα, θα υπερβαίνει κάθε παλιό προσδοκώμενο, για να υπερκαλύψει αυτήν την παγκόσμια καταιγίδα, αυτήν την τρέλα του αύριο.

Είναι αναγκαίο να υπάρχει νερό… Νερό! Μια τόσο απλή λέξη με τόσο μεγάλο νόημα: νερό…

Η έλλειψη νερού εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνεται στα κατεπείγοντα ζητήματα, στα ζητήματα εκτάκτου ανάγκης, ενώ ταυτόχρονα, κάθε χρόνο, βασικά είδη διατροφής, όπως το ψωμί, το ρύζι, η πατάτα, αλλά και γενικότερα η παγκόσμια υγεία, διατρέχουν ανάλογους κινδύνους.

Η προπαγάνδα γύρω από τον πόλεμο παραμένει σταθερή. «Πόλεμοι, πόλεμοι παντού και φήμες γύρω από αυτούς». Αλλά ο πόλεμος, ως θέμα, αποτελεί μέρος της πολιτικής του τρόμου. Και η τρομοκρατία πρέπει να σταματήσει.

Πρέπει να υπάρξει ένα μέλλον πιο πράσινο, πιο καθαρό, φωτισμένο με το φως της δημοκρατίας… μια μακρά περίοδος, μια ολόκληρη εποχή…  με καθάριο ουρανό και θάλασσες, ήρεμους ορίζοντες, ποτάμια που θα ρέουν ελεύθερα, πυκνές δασώδεις εκτάσεις και έναν φιλικό, ευλογημένο ήλιο. Έναν για όλους. Ίδιο για όλους.

Πρέπει να δημιουργηθεί ένας τόπος, που τα παιδιά θα τον αισθάνονται δικό τους και θα μπορούν να παίζουν, να μεγαλώνουν και να ζουν μακριά από το φόβο της πείνας, της σφαίρας και της βόμβας, των απαγωγών και της ανελέητης δίψας.

Ένα μέρος, όπου η αξιοπρέπεια θα θεωρείται για όλους τόσο δεδομένη, όσο και το γρασίδι… ένα μέρος, όπου τα δέντρα θα τα σέβονται όπως και τους αιωνόβιους γέροντες, σαν αγγέλους που ‘χουν ριζώσει στη γη… και όπου οι γυναίκες, από 8 μέχρι 80 ετών, από 9 μέχρι 90, θα είναι ασφαλείς από κάθε μορφή βίας και δουλείας και δεν θα υπάρχουν πουθενά μητέρες, που θα πρέπει να θάβουν, εδώ κι εκεί, τα παραμορφωμένα, διαμελισμένα σώματα των παιδιών τους.

Πείτε ό, τι θέλετε, μα ό, τι θέλετε, πέρα απ’ το σαράκι που σας τρώει τα σωθικά, ενάντια στην αλήθεια. Σκεφθείτε φωναχτά! Δεν έχουν σημασία τα πρόσωπα και τα ονόματα. Το μόνο σημαντικό, εδώ και τώρα, είναι ότι πρέπει να επικρατήσει ειρήνη. Μια πραγματική αίσθηση της ειρήνης, που θα κυλά στο σώμα και το αίμα μας. Κοινό όραμα, κοινή αλληλεγγύη. Μία για όλους. Ίδια για όλους.

Μια ειρήνη, περά απ’ τους λόφους, πέρα από τα εδάφη, που θα κατακλύσει τις προβληματισμένες μας καρδιές και τις μπερδεμένες σκέψεις, με τα χρώματα όλων των αποχρώσεων, με τα χρώματα των λουλουδιών. Για να προσφέρουμε στα παιδιά μας, σε όλες τις επόμενες γενιές της Γης, σε κάθε τόπο, όλων των ηπείρων, έναν αιώνα, μια χιλιετία, γεμάτη ομορφιά και ένα σπίτι, όπου θα κατοικεί η δικαιοσύνη στον κήπο του σεβασμού προς τη Γη.

Πρέπει να συμβεί στην πραγματικότητα, αυτό που σήμερα υπάρχει μόνο σαν σκέψη, σαν ιδέα, σαν όνειρο. Πρέπει να επικρατήσει ειρήνη! Αυτό πρέπει να γίνει!

Μια ειρήνη ουσιαστική και καθοριστική!

***********************************************

David Sparenberg
[19 Ιουνίου του 2015]

Ovi_greece_0716_072a

Μετ. Λίλιαν Μπαντάνη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s