Είναι για όλους Χριστούγεννα;

Δεν υπάρχει χέρι, να σας τραβήξει από τη μιζέρια σας, δεν υπάρχουν αυτιά να ακούσουν την κραυγή σας, ενώ κατρακυλάτε όλο και πιο βαθιά, μετρώντας τις τελευταίες σας στιγμές. Δεν μπορείτε να κάνετε βήμα, δεν υπάρχει μέρος να πάτε, δεν υπάρχει μέλλον γι αυτούς που έχουν ήδη διαγραφεί στα μάτια όλων.

Έρχονται Χριστούγεννα. Πλησιάζει Πρωτοχρονιά. Και κάθε χρόνο, η ίδια ιστορία… καινούριες ελπίδες, καινούριες ευχές, λες και θ’ ανοίξουν οι ουρανοί και κάποιο θαύμα θα συμβεί, που θα σκορπίσει μια μαγική σκόνη, που θα διαγράψει όλες τις ανησυχίες και θα εξαφανίσει κάθε δάκρυ. Στο τέλος όμως, δεν είναι παρά ένα όνειρο, μια παιδική φαντασία… ένα ψεύτικο συναίσθημα, που απλά θα θέλαμε να διατηρήσουμε. Δεν γίνονται θαύματα. Πνιγόμαστε και απλά εξαπατούμε τους εαυτούς μας, ότι ακόμα κρατάμε το κεφάλι μας έξω από το νερό, έστω κι αν μετά βίας μόλις και αναπνέουμε. Ζούμε ακόμα… αλλά οι ψυχές μας έχουν ήδη πεθάνει. Θαμμένοι κάτω από ανεκπλήρωτες επιθυμίες του παρελθόντος, κάτω από σχέσεις που έχουν καταρρεύσει, κάτω από την έλλειψη κατανόησης. Πορευόμαστε μόνοι, τροφοδοτώντας μια ψεύτικη εικόνα.

Ovi_Greece_0022a

Στους παγωμένους δρόμους, με τις χαμένες δουλειές, τα ερειπωμένα σπίτια, τις διαλυμένες οικογένειες, είμαστε απλά φαντάσματα του παρελθόντος μας, σκιές των αναμνήσεών μας. Το χρήμα κυβερνά τον πλανήτη, καταβροχθίζοντας την αξιοπρέπειά μας… Η απληστία σκορπά τον σπόρο της αναισθησίας… Παρόλο που τούτη τη στιγμή θα έπρεπε να μιλάνε η αγάπη και η κατανόηση, ακούγεται μόνο η φωνή του μίσους, σβήνοντας το φως κάθε κοινής λογικής.

Παρατράβηξε αυτό. Και υπάρχουν πολλοί από εμάς – μέρα με τα μέρα, με χαμένα όνειρα και ραγισμένες ζωές. Πάρα πολλές ψυχές που δεν έχουν πια τη διάθεση για πλαστά θαύματα και ψεύτικα φώτα. Τα σκοτάδια μας είναι πολύ βαθιά.. κι αυτό δεν είναι Χριστούγεννα, δεν είναι στιγμές χαράς. Είναι μια ακόμα μέρα, που καταφέραμε να επιβιώσουμε, ξεχασμένοι, διαγραμμένοι, αόρατοι.

Από τη Gordana Mudri
Μετάφραση: Λίλιαν Μπαντάνη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s