Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Χριστουγεννιάτικο Ορατόριο

Το “Χριστουγεννιάτικο Ορατότιο”, BWV 248, (Weihnachts-Oratorium στα γερμανικά), είναι ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό έργο από το ρεπερτόριο της κλασσικής μουσικής για τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Αυτός ακριβώς ήταν και ο σκοπός που θα υπηρετούσε, κατά βάση εκκλησιαστικός, όταν γράφτηκε από τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (Johann Sebastian Bach), κατά την περίοδο των Χριστουγέννων του 1734. Πρόκειται για έργο μεγάλης διάρκειας, περίπου τριών ωρών, που συνδυάζει σόλο φωνές, χορωδία και ορχήστρα, όπως εξάλλου υπαγορεύει και η λέξη “ορατόριο”, που σημαίνει μεγάλης κλίμακας λυρική μουσική σύνθεση για ορχήστρα, σόλο φωνές και χορωδία.

Η ιστορία των ορατορίων αρχίζει στα μέσα του 16ου αιώνα, όταν ο Philippo Neri εγκαινίασε στη Ρώμη μια ειδική σειρά, τα «oratoriani», που περιελάμβαναν αναγνώσματα των Γραφών. Το πρώτο “Χριστουγεννιάτικο Ορατόριο” παρουσιάστηκε από τον Γερμανό συνθέτη Heinrich Schütz το 1664 και θεωρείται προπομπός του αντίστοιχου έργου του Μπαχ, γραμμένου σχεδόν έναν αιώνα μετά.

Ovi_Greece_0020a

Ο Μπαχ, ως ένας από τους βασικότερους εκπροσώπους της μουσικής του Μπαρόκ – ο βασικότερος ίσως – καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα τόσο οργανικών, όσο και φωνητικών έργων. Το Ορατόριο των Χριστουγέννων είναι ένα μουσικό σύνολο παλαιότερων συνθέσεών του, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων κοσμικών έργων του, όπως οι τρεις καντάτες που έχουν ενσωματωθεί στο Ορατόριο (ο όρος “καντάτα” προέρχεται από το ιταλικό “cantare”, που σημαίνει τραγουδώ). Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία τέτοια πολυμορφική σύνθεση διαφόρων επιμέρους έργων του συνθέτη, το “Χριστουγεννιάτικο Ορατόριο” διακρίνεται ως ολότητα από την ίδια τεχνική αρτιότητα και τη βαθιά πνευματικότητα, που χαρακτηρίζουν όλα τα έργα του Μπαχ.

Το έργο είναι χωρισμένο σε έξι μέρη, καθένα από τα οποία αποδίδει και μια από τις μεγάλες στιγμές της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων:

Μέρος 1ο: τη Γέννηση του Χριστού

Μέρος 2ο: την Αναγγελία της Γέννησης στους βοσκούς

Μέρος 3ο: το Προσκύνημα των βοσκών

Μέρος 4ο: την Περιτομή και την Ονοματοθεσία του Χριστού

Μέρος 5ο: το Ταξίδι των Μάγων

Μέρος 6ο: το Προσκύνημα των Μάγων

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το έργο εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=lP_gTGqWbWo

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s