Ιστορία ντροπής και μίσους

Στις 24 Δεκεμβρίου 1865 γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μια από τις πιο μισητές οργανώσεις στο κόσμο και με σύμβολο της το μίσος. Η Κου-Κλουξ-Κλαν

Το όνομα Κου-Κλουξ-Κλαν είναι αναφορά σε δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που έδρασαν στις ΗΠΑ και υποστήριξαν την υπεροχή των λευκών έναντι των άλλων φυλών, τον αντισημιτισμό, τον ρατσισμό, την ομοφοβία και την αυτοχθονία. Αυτές οι οργανώσεις χρησιμοποίησαν συχνά τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία, τη βία και πράξεις εκφοβισμού, για να καταπιέσουν τους Αφροαμερικάνους και άλλες φυλετικές ομάδες συμπεριλαμβανομένων και των πρώτων Ελλήνων και Ιταλών μεταναστών.

Ovi_Greece_0013a

Η πρώτη οργάνωση της Κου-Κλουξ-Κλαν ιδρύθηκε στο Πουλάσκι του Τένεσι, αμέσως μετά τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο, από έξι βετεράνους των Ομόσπονδων Πολιτειών και η δράση της διήρκεσε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1870. Η ονομασία «Κου-Κλουξ-Κλαν» προήλθε από σύνθεση της ελληνικής λέξης κύκλος (Κου-Κλουξ) και της αγγλικής clan (φυλή).

Το 1915 δημιουργήθηκε η δεύτερη διακριτή οργάνωση, στο όρος Στόουν της Ατλάντα, με ιδρυτή τον συνταγματάρχη και ιεροκήρυκα διαφόρων θρησκευτικών αδελφοτήτων Γουίλιαμ Τζόζεφ Σίμονς. Έφτασε στην ακμή της στη δεκαετία του 1920, περίοδο κατά την οποία διέθετε περισσότερα από 4.000.000 μέλη. Διαμορφώθηκε περισσότερο στα πρότυπα μίας αδελφότητας και ένα από τα κυριότερα σύμβολα της οργάνωσης υπήρξε ο καιόμενος σταυρός, ενισχύοντας το φυλετικό ρατσισμό της Κου-Κλουξ-Κλαν του 19ου αιώνα με την επιθετικότητα έναντι του Ρωμαιοκαθολικισμού και των Εβραίων αλλά και την ξενοφοβία. Στοιχεία και του μεταγενέστερου Ναζισμού.

Κατά τη δεκαετία του 1930, ο αριθμός των μελών της μειώθηκε σημαντικά, μέχρι την προσωρινή διάλυσή της το 1944. Στη νεότερη ιστορία της, η Κου-Κλουξ-Κλαν ταυτίζεται με μικρότερες μεμονωμένες ομάδες, ενίοτε συνδεδεμένες με άλλες ακροδεξιές οργανώσεις, αριθμώντας στα τέλη του 20ού αιώνα μερικές χιλιάδες μέλη.

Ovi_Greece_0013bΔυστυχώς οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αμερική και η συνεχής και αυξανομένη Ισλαμοφοβία έχει αναστήσει την Κου-Κλουξ-Κλαν που μάλιστα έχει φτάσει στη θέση να υποστηρίζει ανοιχτά συγκεκριμένους υποψήφιους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος σε τοπικές και προεδρικές εκλογές.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s